Znanje vam daje sigurnost i omogućava dobar početak sa vašim bebama

U razgovoru sa magistrom farmacije Magdalinom Janković saznali smo nešto više o zdravlju dece, trudnica i roditelja, sa aspekta farmaceuta. Stručnim iskustvenim savetima Magdalina nas veoma posvećeno uvodi u svet farmacije i pruža proverene informacije o zdravlju.

Mamacom&ja: Kako biste ukratko opisali Vaš Instagram profil @babypharm_?

mr ph. Magdalina Janković: Babypharm Instagram profil je spoj moje dvije najveće ljubavi. Ljubavi prema djeci i ljubavi prema farmaciji. Nastao je u želji da svim roditeljima daje sigurne i tačne informacije o zdravlju njihove djece sa aspekta farmaceuta.

Mamacom&ja: Da li Vas je majčinstvo promenilo?

mr ph. Magdalina Janković: Sasvim sigurno da jeste. Majčinstvo je u meni probudilo do tada nepoznate izvore ljubavi, snage, ali i brige. Takođe, roditeljstvo je supruga i mene učinilo jačim kao tim, u prvim danima se pokazalo koliko je bitno porodicu zasnovati sa pravom osobom.

Mamacom&ja: Koje su Vam proizvodi i navike olakšali trudnoću te ih možete preporučiti trudnicama?

mr ph. Magdalina Janković: Od navika bih prije svega izdvojila tehnike disanja koje su korisne kroz samu trudnoću ali i porod i oporavak nakon poroda. Zatim pravilno ustajanje iz ležećeg položaja preko boka, kao i spavanje sa jastukom za trudnice.

Što se proizvoda tiče, kvalitetna krema za tijelo protiv nastanka strija i gel za intimno pranje su neizostavni u drugom stanju.

Mamacom&ja: Koji vitamini i suplementi su Vam bili značajni u trudnoći, a koji u postpartumu?

mr ph. Magdalina Janković: Suplementacija kroz trudnoću je individualna i treba uvijek da bude u konsultaciji sa ginekologom ili farmaceutom. Što se mene tiče tu su bili prenatalni vitamini, omega masne kiseline, željezo i probiotik od trećeg trimestra. Sve ove suplemente koristim i u periodu postpartuma.

Mamacom&ja: Da li ste išli na edukaciju za trudnice…pripremu za porođaj…šta biste savetovali trudnice?

mr ph. Magdalina Janković: Pohađala sam jednu predivnu školu za trudnice iz Banjaluke, Radosnica. Pored toga prolazila sam i kroz online edukacije za pravilno bebonošenje. Takođe, dosta korisnih informacija sam nalazila i na Instagram profiliu savjetnice za dojenje Mama iz magareće klupe koja je moj put dojenja učinila lakšim i sigurnijim. Upravo je to moj savjet za sve buduće majke, da se pravovremeno informišu iz provjerenih izvora. Znanje vam daje sigurnost i omogućava dobar početak sa vašim bebama.

Mamacom&ja: Vaše iskustvo sa dojenjem i preparatima/proizvodima koji su olakšali dojenje?

mr ph. Magdalina Janković: Svog prvog sina sam dojila 16 mjeseci. Drugog sina takođe dojim i planiram da to bude sve dok bebi i meni bude prijalo, a najmanje godinu dana.

Dojenje je jedno od najljepših i najtežih iskustava u majčinstvu. Sam početak sa prvim sinom je bio vrlo izazovan iako sam mnogo vremena uložila u samu edukaciju i pripremu za dojenje. Mom strahu i nesigurnosti je svakako doprinijelo i to što sam imala dvije operacije benignih tumora na dojci, samim tim mi niko nije mogao garantovati da li će moje dojke sa anatomske strane biti u mogućnosti da doje. Sa drugim sinom je iskustvo drugačije. Početak je mnogo jednostavniji i lakši, a što mi je omogućilo prethodno iskustvo i sigurnost u moje tijelo da je potpuno sposobno da da ono najbolje za našu djecu.
Od proizvoda bih izdvojila toplo-hladno obloge i pumpicu za izmlazanje koja je za mene bila neizostavna u samom početku.

Mamacom&ja:  Koje su najčešće roditeljske zablude u vezi farmaceutskih preparata sa kojima ste se susreli?

mr ph. Magdalina Janković: Upravo je ovo pitanje bilo motivacija za pokretanje mog profila, da razbijem zablude i omogućim plasiranje provjerenih informacija. Mnogo je zabluda sa kojima se srećem u praksi, a najčešće su vezane za pravilno doziranje sirupa protiv temperature, zatim uzimanje preparata na svoju ruku za samoliječenje djece…

Ovim putem za Vaš portal mogu da dam ekskluzivnu informaciju, a to je da trenutno radim na svojevrsnom „priručniku“ u kojem ću da riješim sve najčešće nedoumice i dam korisne savjete za najčešće probleme sa kojima se sreću roditelji kada su im djeca bolesna. Nadam se da će do jeseni ovaj priručnik biti spreman da svim roditeljima olakša stresne periode.

Mamacom&ja: Kako izabrati odgovarajući proizvod za jačanje imuniteta kod dece?

mr ph. Magdalina Janković: Da biste izabrali odgovarajući preparat neophodno je da pristup bude individualan i da Vam farmaceut postavi nekoliko pitanja vezanih za uzrast djeteta, da li dijete koristi još nešto od terapije ili suplemenata, da li dijete ima neke alergije, da li je dio kolektiva itd… Uvijek možemo dati i neku opštu preporuku na osnovu uzrasta i iskustva iz prakse ali za što bolji efekat potrebno je individualno savjetovanje sa vašim farmaceutom.

Mamacom&ja: Kako izabrati pravi probiotik za decu?

mr ph. Magdalina Janković: Probiotik za djecu biramo shodno potrebama. Probiotski sojevi se razlikuju pa su tako jedni namijenjeni kod dijareje i terapije antibiotikom, drugi za jačanje imuniteta, treći za prevenciju grčeva…

Mamacom&ja: Kako izabrati odgovarajući SPF za najmlađe?

mr ph. Magdalina Janković: Kod izbora SPF-a za najmlađe je najbitnije da to budu preparati sa fizičkim filterima koji ne izazivaju iritacije na koži, zatim da budu u obliku prilagođenom uzrastu (sprejevi se ne preporučuju za djecu mlađu od godinu dana), te da u svom sastavu sadrže njegujuće i hidrirajuće supstance.

 

 

 

Slični tekstovi

Naš sagovornik je Nemanja Milanović, tata jedne prelepe devojčice, koji stoji iza profila @tata_jedne_hane. Zavirili smo u njihov svet i razgovarali o porodičnim vrednostima

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.