Vođenje babinja

Pregled i kontrolu porodilje ako je puerperijum normalan vrši babica, a ukoliko je puerperijum patološki, to rade babica i ginekolog.

Ova kontrola počinje neposredno poslije porođaja, te mora biti urađena u prva dva sata, dok poslije može doći do atoničnog krvarenja. Osim toga može doći do naknadnog krvarenja iz epiziotomije.

Poslije porođaja može se desiti da žena ne mokri 12 sati jer je prilično dehidrirala i važno je uzimati dovoljno tečnosti. Ako ne dođe do spontanog uriniranja radi se evakuacija urina pomoću katetera.

Kad je u pitanju stolica većina žena ima problema da poslije porođaja ima stolicu, posebno dok je u porodilištu. Često je prisutan strah, ako je rađena epiziotomija da prilikom napinjanja ne dođe do rašivanja. Tako dolazi do nagomilavanja i stvrdnjavanja stolice što vremenom otežava situaciju. Prva stolica se očekuje dva do tri dana poslije porođaja.

Majka ne može biti otpuštena iz porodilišta dok se ne reguliše rad urinarnog i digestivnog trakta.

dr Željko Pavlović, ginekolog-onkolog

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.