Uređaj za identifikaciju roditeljstva

Naš sagovornik je doc. dr Komlen Lalović, koji je prvi  u svetu iskoristio biometriju za identifikaciju beba i patentirao uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah, na porođaju, utvrdilo materinstvo i sprečile greške i zloupotrebe (zamena novorođenčeta ili krađa identiteta).

Mamacom&ja: Pojasniti nam značenje pojma “biometrija otiska prsta”?

prof. Lalović: Biometrija (grč. Bios – život, metron -meriti), ne nauka o merenju ljudskih karakteristika, pre svega fizičkih.
Jedna od njih je otisak prsta, koji svi imamo jedinstven i koji se tokom života ne menja, ostaje isti. Čak i jednojajčani blizanci imaju različit otisak, njime se dokazuje identitet osobe.

Mamacom&ja: Vi ste sproveli istraživanja, a potom patentirali uređaj, kojim se dokazuje identitet tek rođenih beba. Kako je tekao postupak istraživanja i na koji način funkcioniše danas uređaj?

prof. Lalović: Istraživanje je trajalo godinama, tačnije sedam godina, za sada, dosta naučnih radova (nekoliko u prestožnim časpisima sa liste SCI i Impact faktorima), priznat patent u RS i u Wipo, Ženevi preko PCT prijave.

Uređaj se dugo razvijao i sada je u fazi pilota. Uskoro će u porodilišta na finalno testiranje.

Dokazano je da i bebe imaju formiran otisak i da im je 100% može garantovati identitet. To u praksi znači, da roditelji idu kući sa svojom bebeom 100% tačno.

Mamacom&ja: Šta je potrebno da se zadovolji od tehničkih uslova za primenu uređaja u porodilištima?

prof. Lalović: To će se videti u fazi testiranja u porodilištima. Ima još dosta toga da se uslaglasti, ovaj projekat je ogroman, daje ogromne benefite, tako da par meseci duže nije ništa strašno.

Mamacom&ja: Koja je vrednost primene uređaja?

prof. Lalović: Prednosti su višestruke, dobijamo garanciju da je naše dete sa nama 100%. Vezivanje narukvice je zastarelo i greške se dešavaju. Otisak vašeg prsta ste uvek vi, tako i beba.  Dakle dobijamo mir i sigurnost. Bebama se garantuje identitet. Dobija se viši nivo javnog zdravlja. Sistem je bezbolan, lak, praktičan, brz i neizvanzivan. Dakle, poseduje sve.

Mamacom&ja: Kako funkcioniše uređaj?

prof. Lalović: Na momentu rođenja beba i majka daju otisak. On se čuva u šifrovanom obliku i na izlasku se radi potvrđivanje otisaka i ide kući. Veoma jednostavno i lako, a tako sigurno.

Mamacom&ja: Da li postojeća zakonska regulativa  podržava ili otežava primenu ovog uređaja?

prof. Lalović: Zakonska regulativa ne otežava jer za otisak prsta bebe je potrebna saglasnost majke i oca, što oni svakako daju jer je u njihovom interesu.

Mamacom&ja: Da li se uređaj već koristi u porodilištima?

prof. Lalović: Imamo nekoliko zahteva da se uvede, verujem sa će uskoro. Još nije završen ceo projekat, čekamo na firmu Računari doo iz Banja Luke, i verujem da će skoro.

Slični tekstovi

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.