Učenje kako da budete strpljivi sa samim sobom i svojim telom je ključno

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da pronađu svoj balans u ishrani i izađu iz začaranog kruga raznovrsnih dijeta.  Za naš portal je govorila o svim onim pitanjima o načinu ishrane sa kojima se susreće svaka današnja  trudnica.

Kako biste ukratko predstavili sebe?

Nada Vogt: Veoma mi je teško da dam odgovor na ovo pitanje, jer sam vrlo samokritična osoba. Iako trenutno mogu da kažem da uživam u uspehu svog rada kroz prethodne godine, uvek smatram da to sve tek treba da bude na još višem nivou i da je to neprekidan rad na razvoju pre svega sebe, a onda posledično i svog biznisa. Rođena sam i veći deo života provela sam u Beogradu, a od pre četiri godine kao svoju bazu izabrala sam Cirih. Ovde je moja cela porodica, kao i moj suprug, a uskoro i naše prvo dete. Kao žena uvek sam se trudila da budem inspiracija drugim ženama, ali ono što me zaista definiše jeste moj pristup radu i ljudima za koji mnogi smatraju da je jedinstven. Tako da bih sebe opisala kao nekoga ko pomaže ženama da izađu iz začaranog ciklusa dijeta, režima, ili bilo kakvih ograničenja po pitanju odnosa prema ishrani i pomažem im da pronađu svoj balans u vezi sa istom, a da se pre svega vode svojim unutrašnjim vrednostima. Jedino tada možemo da imamo dugoročno održive rezultate kroz trajno izmenjene navike.

Kako je nastala ideja za profil?

Nada Vogt: Moj profil, tj. prevashodno blog nastali su davne 2015. godine. Prvobitno je bila ideja da podelim svoje tadašnje znanje sa drugima i budem motivacija za sve koji su želeli da rade na promeni svojih navika po pitanju vežbanja i ishrane. Zapravo da pokažem kako redovna aktivnost i pravilna zdrava ishrana nisu bauk, kako ne treba da budu komplikovani i da su zapravo svima dostupni. Ideja mi je bila da pokažem kako to sve ne zahteva nikakve posebne programe, suplemente, načine ishrane ili slično.

Koliko ste promenili način ishrane sada u odnosu na period pre trudnoće?

Nada Vogt: Iskreno nisam uopšte. Izuzev naravno određenih namirnica koje trenutno ne koristim u ishrani upravo zbog stanja trudnoće, ali moje navike u ishrani su iste. Naravno, u određenim nedeljama kada su se javljale mučnine, izbor hrane je bio skorz drugačiji nego što bi bio inače, pa se ishrana svodila na neku jednoličnost, na uži krug namirnica koje su u datom trenutku dolazile u obzir da budu deo ishrane, ali u tim trenucima, najmanje mi je i bilo na pameti da li su moji obroci izbalansirani ili ne, jedino što sam želela jeste da se oslobodim tih mučnina i da taj deo što pre prođe.

Koliko vremena odvajate za planiranje ,a koliko za pripremu obroka?

Nada Vogt: Moram priznati da više vremena posvećujem pripremi obroka nego samom planiranju. Načelno mogu da kažem da nemam naviku planiranja, makar ne danima unapred. Uvek se nekako vodim osećajem i time šta mi se u datom danu jede. Kako jesam neko ko voli da sprema hranu, i kako to radim svakodnevno, imam razvijenu veštinu, pa mi za pripremu ne treba mnogo vremena. Zapravo to mi je vremenski neosetna dnevna rutina. Volim da pojednostavljujem stvari pa je tako i sa hranom. Ne vodim se pravilima, receptima ili bilo kakvim striktnim okvirima, što mi dodatno daje slobodu da sve spremim na lakši i jednostavniji način. Moj omiljeni način pripreme su one pot meals, gde uglavnom u jednoj šerpi ili činiji izmiskam sve sastojke i dobijem obrok. Isto tako volim snack varijante obroka, posebno u toku radnog vremena, kada brzinski samo napravim neki balansirani obrok od već gotovih namirnica. I upravo kroz svoj primer volim da pokažem drugima kako je jednostavno i lagano hraniti se kvalitetno, a sve bez preterano uloženog truda i vremena.

Savet za trudnice iz Vašeg ugla?

Nada Vogt: Kako je ovo moja prva trudnoća, imala sam mnogo zabluda na samom početku u vezi sa istom. Jedna od najvećih je bila da je trudnoća kao neki vid invaliditeta i da će mi mnogo toga biti uskraćeno samo zato što sam trudna i imam bebu u stomaku. Međutim u mom iskustvu se ispostavilo da nije baš tako. Doduše imala sam sreću da mi trudnoća prolazi u najboljem redu, bez komplikacija, tako da do sada nisam imala nikakvih ograničenja. Moj savet bi bio da svaka trudnica bude što više fizički aktivna. Da se ne plaši ili suzdržava vežbanja, da ne sluša bapske priče u vezi sa time šta treba ili ne, jer postoji jako mnogo zabluda, posebno na našim prostorima, tj. u našoj kulturi. Redovno vežbanje u trudnoći je nešto predivno što žena može da pruži sebi i svom telu, a ujedno i bebi. Naravno, svaka aktivnost jeste prilagođena ovom stanju, ali je jako važno biti u kontinuitetu aktivan i negovati telo, i zapravo tim vežbanjem i pomoći telu da bude jače, izdržljivije i da cela trudnoća prođe lakše. Što se tiče same ishrane, to je sve individualno, hormoni rade svoje, pa svaka žena različito reaguje, ima različite trenutne potrebe, tj. afinitete prema određenoj hrani. I tu naravno postoje opšte preporuke koje svaka žena zna ili bude informisana od strane svog ginekologa, nutricioniste, ali i ovde bih rekla da je najbolje da slušaju sebe, tj. svoj organizam i potrebe i u skladu sa time i donose odluke šta jedu ili ne.

Da li nam možete pojasniti program “Rebalans”?

Nada Vogt: Program “Rebalans” ukratko je program za zdravo i trajno mršavljenje koji se fokusira na promenu navika i usvajanje održivih pristupa ishrani i načinu života. Ovaj pristup se često razlikuje od popularnih dijeta koje često nude brze rezultate, ali su često teško održive na duži rok. Fokus u samom programu nam je na pre svega promeni navika. Temelji se na ideji da je ključno promeniti nekorisne navike koje su možda dovele do viška kilograma ili lošeg odnosa prema ishrani, i usvojiti one koje su podržavajuće.

Umesto fokusa samo na brzi gubitak kilograma, “Rebalans” teži stvaranju održivih navika koje pomažu Ženama da dugoročno održavaju željenu težinu i zdrav stil života.

Cilj je da osoba stekne bolje razumevanje svojih potreba i kako da donosi odluke u skladu sa sopstvenim ličnim vrednostima, jer jedino takve mogu biti i trajno održive.

Tri vežbe/aktivnosti koje bi uvek preporučili ženama?

Nada Vogt: Moje top tri omiljene aktivnosti su trčanje / hiking, zatim yoga i trening sa dodatnim opterećenjem. To je moj trio koji mi daje snagu i fleksibilnost telu, a ujedno i održava moje mentalno zdravlje. Smatram da um u telu koje nije u pokretu nije srećan um, tako da je od iznimne važnosti da budemo na bilo koji način u pokretu. Svako od nas je drugačijeg senzibiliteta, tako da shodno tome različite vidove aktinosti volimo. Moja preporuka je da se uvek isproba više tipova, i onda najbolje možemo da uvidimo šta je to što nam prija ili ne prija.

Koje su najčešće trudničke zablude u vezi ishrane?

Nada Vogt: Uh odakle da počnem. Pre svega generalno u oblasti nutricije među širom populacijom postoji jako mnogo zabluda i netačnih informacija. A evo par onih na koje i sama najčešće nailazim.

**”Jedite za dvoje.”**

Ova izreka je često pogrešno shvaćena kao potreba za udvostručenim unosom hrane. Istina je da tokom trudnoće treba unositi više kalorija, ali to nije doslovno dvostruki unos. Čak u početku u prvom tromosečju, praktično i nema potrebe za povišenim unosom, tek kasnije i to je svega u proseku oko 300kcal na dan. Ovde je osnovna poruka da slušamo svoje telo i da jedemo u skladu sa osećajem gladi i sitosti kako i ne bi dolazilo do nepotrebno povišenog unosa jer smo negde čuli da treba da jedemo značajno više.

**”Izbegavajte sve masnoće.”**

Nepravedna stigmatizacija masnoća može dovesti do izbegavanja esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za razvoj mozga i očiju fetusa. Zdrave masti iz oraha, avokada, ribe i maslinovog ulja treba da budu deo trudničke ishrane.

**”Izbegavajte sve šećere.”**

Iako je korisno ograničiti unos rafinisanih šećera, prirodni šećeri prisutni u voću i mlečnim proizvodima nisu štetni i treba ih konzumirati kao deo balansirane ishrane.

**”Kafa je zabranjena.”**

Umerena konzumacija kafe (do 200 mg kofeina dnevno) smatra se sigurnom tokom trudnoće, ali je važno obratiti pažnju na unos kofeina iz drugih izvora kao što su čaj, čokolada, kao i energetski napici.

Važne životne lekcije koje ste naučili otkad ste trudni?

Nada Vogt: Mogu slobodno da kažem da sam mnogo toga naučila, tj. sada svojim iskustvom shvatila. Neretko u šali znam da kažem da pre svoje trudnoće jedino što sam pitala trudnu ženu je koji je mesec i da li je dečak ili devojčica. Dok već sada nakon svog iskustva, imala bih da postavim 1001 i pitanje i imala bih mnogo više razumevanja za svaku trudnicu. Ono što sam dodatno osvestila jesu strpljenje, briga o sebi i odgovornost.

Trudnoća može biti period ispunjen promenama i izazovima, od jutarnjih mučnina do promene tela. Učenje kako da budete strpljivi sa samim sobom i svojim telom je ključno. Trudnoća nas isto tako podseća na važnost brige o sopstvenom zdravlju i dobrobiti, kako za sebe tako i za bebu. Ovo uključuje pravilnu ishranu, vežbanje i redovne lekarske preglede.

Ono što bih posebno izdvojila je da period trudnoće često podstiče duboke osećaje odgovornosti prema budućem roditeljstvu. Ova nova dimenzija ljubavi i odgovornosti može biti zaista transformišuća.

Svaka trudnoća je jedinstvena, pa će i lekcije koje se nauče tokom nje biti različite za svaku ženu. Važno je razvijati duboko razumevanje sebe, svojih potreba tokom ovog posebnog razdoblja života.

 

Slični tekstovi

Naš sagovornik je Nemanja Milanović, tata jedne prelepe devojčice, koji stoji iza profila @tata_jedne_hane. Zavirili smo u njihov svet i razgovarali o porodičnim vrednostima

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.