Tretmani za uljepšavanje za vrijeme trudnoće

Ima li većih promjena od onih kojih doživite u trudnoći? Trudnoća predstavlja radikalni preobražaj čitavog tijela koji može doprinjeti osjećanju neizmjerne ljepote (Sva sijaš, draga!), ili osjećanju potpune neprivlačnosti (Vidi bubuljice! Vidi dlačice na bradi!) ili istovremeno i jednom i drugom osjećanju (u istom danu).

Međutim ovo je period kad bi trebalo da prilagodite svoj način njege, takođe. Prije nego što uzmete kremu protiv bubuljica koju koristite još od srednje škole ili krenete u kozmetički salon na depilaciju ili tretman lica, morate da znate šta od kozmetičkih preparata smijete da koristite za vrijeme trudnoće, a šta ne smijete. Evo savjeta o kompletnoj njezi od glave (farbanja kose) do pete (pedikira) koje bi trudnice trebalo da primijene ako žele da budu lijepe i bezbjedne.

Vaša kosa

Kada ste trudni, na vašoj kosi mogu se vidjeti pozitivne promjene (kada beživotna kosa odjednom zasija) ili negativne (kad svojevremeno razbarušena kosa postane slijepljena). Jedno je sigurno: zahvaljujući hormonima, sve će više biti ovakvih promjena, više nego ikada prije (a nažalost ne samo na glavi). Ovo su preporuke za njegu vaše kose:

Farbanje. Kad govorimo o farbanju korijena kose tokom trudnoće, na samom smo izvoru problema. Premda nije dokazano da male količine hemikalija, koje prodiru kroz kožu prilikom farbanja kose, mogu da budu štetni za trudnicu, neki stručnjaci ipak savjetuju da se farbanje odloži sve do kraja prvog tromjesečja.

Drugi pak smatraju da je farbanje kose bezopasno tokom čitave trudnoće. Porazgovarajte o tome sa svojim ljekarom – vjerovatno ćete dobiti zeleno svjetlo. Ako ste zabrinuti zbog farbanja, razmislite o tome da samo izvučete pramenove umjesto farbanja samo jednom bojom. Na taj način hemikalije neće biti u kontaktu s vašom kožom, a osim toga, pramenovi traju duže nego farbanje, pa tako možete rjeđe da idete kod frizera tokom trudnoće. Možete takođe da tražite od frizera da prilikom farbanja koristi blažu hemikaliju (boju bez amonijaka, ili onu na biljnoj bazi).

Imajte u vidu pak da hormonske promjene mogu izazvati drugačiju reakciju vaše kose na farbu – pa možda nećete dobiti ono što očekujete, čak iako koristite vašu uobičajenu boju. Prije nego što ofarbate čitavu kosu, isprobajte boju na jednom pramenu da ne biste osvanuli sa kosom drečavo roze boje umjesto neodoljivo crvene.

Ispravljanje lokni. Željeli biste da ispravite lokne? Iako nije dokazano da su preparati za ispravljanje kose opasni za vrijeme trudnoće (količina hemikalija koja prodire u tijelo preko kože po svemu sudeći je minimalna), nije dokazano ni da su sasvim bezopasni. Stoga provjerite sa svojim ljekarom; možda će vam saopštiti da je najbezbjednije da zadržite svoj prirodan izgled naročito tokom prva tri mjeseca trudnoće. Ako ipak odlučite da ispravljate lokne, imajte u vidu da postoji mogućnost zahvaljujući hormonima vaše lokne reaguju drugačije od očekivanog (da ugledate grivu ukovrdžane kose u ogledalu umjesto ispravljenih i glatkih pramenova). Osim toga, kosa će vam za vrijeme trudnoće brže rasti, zbog čega će se lokne pojaviti pri korijenu brže nego što bi ste htjeli. Postupak ispravljanja lokni u kojem se koriste druge i često blaže hemikalije mogu biti sigurnije rješenje (uvijek se prvo raspitajte). Ili jednostavno kupite presu za ispravljanje kose i ukrotite lokne.

Mini – val. Dakle, vaša kosa nema bujnost dok je na vašem tijelu sve već prilično bujno? Mini – val je uglavnom dobro rješenje za opuštenu kosu, ali ne i za vrijeme trudnoće. Ne zato što nije bezbjedan (vjerovatno jeste, ali obavezno provjerite sa ljekarom), već zato što se ne može predvidjeti reakcija vaše kose koja je pod uticajem hormona. Može se desiti da vam se mini – val uopšte ne primi ili da dobijete sitne kovrdže umjesto talasatih lokni.

Uklanjanje i izbjeljivanje malja. Ako se trudnoća odrazila na vas tako da već ličite na stanovnicu Planete majmuna, duboko udahnite jer je to samo privremeno. Vaš pazuh, prepone, gornja usna, čak i vaš stomak mogu biti maljavi više nego ranije zahvaljujući lučenju brojnih hormona. Dobro razmislite i porazgovarajte s ljekarom prije nego se riješite dlaka laserom, elektrolizom ili depilacijom (a možda i izbjeljivanjem). Do sada nisu sprovedene studije kojima bi se utvrdila bezbjednost ovih popularnih tretmana za odstranivanje malja i njihovo izbjeljivanje, ali čini se najsigurnijim da ih izbjegavate do porođaja (premda neki ljekari daju zeleno svjetlo nakon trećeg mjeseca trudnoće). Ranije obavljene elektrolize ili laserski tretmani nisu razlog za brigu, jer bi rizik mogao biti samo teoretski.

Brijanje, čupkanje i depilacija voskom. Neželjene dlačice se mogu pojaviti bilo gdje na vašem tijelu kad ste trudni. To je loša vijest. Dobra vijest glasi da je sasvim u redu da ih čupkate, brijete i uklanjate voskom. Čak je bezopasno da depilirate prepone voskom (i da uradite brazilsku depilaciju) samo budite obazrivi jer je koža trudnice veoma osjetljiva i sklona iritaciji. Ako to obavljate u kozmetičkom salonu, kažite kozmetičarki da ste trudni kako bi bila još pažljivija.           

Vaše lice

Možda se po vašem stomaku ne bi reklo da ste trudni, ali se zato po vašem licu to sigurno može zaključiti. Evo preporuka o njezi lica kada ste trudni:

Tretmani lica. Činjenica je da nisu sve buduće mame blagoslovene blistavim tenom o kojem ste oduvijek čitali. Ako ste i vi među njima, tretman lica bi mogao da bude vaš spas, jer ćete tako očistiti pore zapušene viškom masnoće (uzrok je u višku hormona). Većina tretmana je potpuno bezopasna za vrijeme trudnoće, premda neki tretmani pilinga kože abrazivnim sredstvima (poput mikrodermoabrazije ili tretmana na bazi glikoličke kiseline) mogu učiniti više štete nego koristi, jer mogu nadražiti kožu koja je zbog hormona već dovoljno osjetljiva. Tretmani mikrostrujom su zabranjeni tokom trudnoće. Zamolite kozmetičarku da vam preporuči najblaže tretmane i preparate, a koji neće izazvati iritaciju. Ako imate nedoumicu u vezi s bezbjednošću nekog tretmana prije svega porazgovarajte o tome sa svojim ljekarom.

Tretmani protiv bora. Nabori na bebinoj koži su slatki ali nabori na maminoj baš i nisu. Ipak, prije nego što odete kod dermatologa na tretman protiv bora (ili da povećate usne) razmisite o ovome: još nisu sprovedena istraživanja kojima se utvrđuje da li je bezbjedno tokom trudnoće ubrzgavati filere (kao što su kolagen, restilan ili juvederm). Isto važi i za botoks, pa je bolje da zasad ne idete na ubacivanje filera niti na ubrzgavanje botoksa. Što se tiče krema protiv bora, pažljivo čitajte upustvo napisano sitnim slovima na etiketi (i raspitajte se kod svog ljekara). Vjerovatno će vas ljekar posavjetovati da neko vrijeme ne koristite proizvode koji sadrže vitamin A (u bilo kom od brojnih retinoidnih oblika), vitamin K ili BHA (betahidroksilnu kiselinu ili salicilnu kiselinu). Provjerite sa svojim ljekarom sve sastojke koje izazivaju vašu sumnju. Većina ljekara će biti saglasna s upotrebom proizvoda koji sadrže AHA (alfa -hidroksilnu kiselinu) ili voćnu kiselinu, ali uvijek prvo sve provjerite.

Dobra strana trudnoće ogleda se u tome što ćete, usljed zadržavanja tečnosti tokom trudnoće, imati lijepo zategnuto lice, a bore će vam biti manje primjetne i bez kozmetičkih tretmana.

Tretmani protiv akni. Imate više bubuljica nego što ste ih imali u srednjoj školi? Za to su krivi hormoni. Ipak prije nego što odjurite po svoj uobičajni preparat protiv bubuljica, raspitajte se kod ljekara o njegovoj bezbjednosti. Akutan (koji izaziva ozbiljne anomalije fetusa) apslolutno ne smijete da upotrebljavate. Isto važi i za retin A (pitajte svoga ljekara ili dermatologa o preparatima koji nalaze u slobodnoj prodaji, a sadrže retinol). Tretmane laserom i hemiske pilinge protiv akni takođe bi trebalo odložiti sve do porođaja. Upotreba dva uobičajna lijeka protiv bubuljica za lokalnu primjenu tokom trudnoće beta – hidroksilne kislenine i salicilne kiseline još nije dovoljno istražena i moguće je da se apsorbuje preko kože. Raspitajte se kod svog ljekara o bezbjednosti preparata koji sadrži ove sastojke kao i o onima koji sadrže benzoil peroksid, još jedan sastojak koji se često ne preporučuje za upotrebu. Glikolička kiselina i piling kreme, kao i  azelaička kiselina i antibiotici za lokalnu upotrebu poput eritromicina vjerovatno su bezopasni (prvo provjerite), mada vodite računa da ne dođe do iritacije. Takođe možete pokušati da ublažite pojavu bubuljica prirodnim putem tako što ćete biti mnogo vode, zdravo se hraniti i redovno čistiti lice. Nemojte kopati ili cijedeiti bubuljice.

Vaši zubi

Imate mnogo razloga za osmjeh otkako ste u drugom stanju, ali da li su vaši zubi spremni da bljesnu? Tretmani kozmetičke stomatologije su popularni, ali se ne odobravaju u trudnoći.

Preparati za izbjeljivanje zuba. Jedva čekate da imate zube kao niske bisera? Premda nema dokaza o riziku od izbjeljivanja zuba u trudnoći, ova procedura vjerovatno spada u one koje bi valjalo odložiti za kasnije (pametnije je da sačekate nekoliko mjeseci da biste bljesnuli svojim kao snijeg bijeim zubima). Obratite pažnju na redovno pranje zuba i čišćenjem koncem. Vašim vrlo osjetljivim desnima će prijati tolika njega.

Zubne navlake (fasete). I u ovom slučaju se preporučuje odlaganje tretmana, iako nije utvrđen rizik od stavljanja faseta za vrijeme trudnoće. Postoji još jedan razlog zbog kojeg bi valjalo sačekati nakon porođaja da biste uljepšali svoj osmjeh: vaše desni mogu biti izrazito osjetljive kad ste u drugom stanju pa prilikom svake intervencije dolazi do jačeg osjećaja neugodnosti nego inače.

Vaše tijelo

Vi imate privilegiju da budete u drugom stanju, a vaše tijelo mora za to da plati visoku cijenu – i to na mnogobrojne načine. Stoga mu je više nego ikada ranije potrebno pružiti dodatnu njegu. Evo savjeta o tome šta da priuštite svom tijelu na siguran način:

Masaža. Žudite za nečim što će otkloniti taj uporan bol u leđima ili stalnu napetost koja vam noću ne da mira? Nema boljeg rješenja od masaže za sve bolove i tegobe koje se pojavljuju u trudnoći kao i za stres i napetost. Međutim, iako je masaža upravo ono što bi vam i doktor preporučio, moraćete da pratite sljedeća upustva da biste bili sigurni da će masaža biti ne samo umirujuća već i bezbjedna:

  • Neka vas masira stručno lice. Provjerite da li je vaš maser prošao obuku za masiranje trudnica i da li ima iskustva u tome.
  • Sačekajte s masažom. Izbjegavajte masažu u toku prva tri mjeseca trudnoće jer može izazvati vrtoglavicu i pojačati jutarnu mučninu. Ipak, razloga za brigu nema ukoliko ste bili već na masaži tokom prvog tromjesječja. Nema opasnosti, jedino bi vam moglo biti neugodno.
  • Opustite se u dobrom položaju. Savjetuje se da izbjegavate dugo ležanje na leđima nakon četvrtog mjeseca trudnoće, stoga zamolite svoga masera na specijalnom stolu za trudnice s otvorom za stomak ili da vam se obezbijedi specijalne jastuke ili podmetače od memorijske pjene koji se prilagođavaju vašem tijelu ili pak da vas masira dok ležite postrance.
  • Koristite preparate bez mirisa. Zamolite masera da koristi bezmirisne losione ili ulja, ne samo zato što vam jaki mirisi mogu zasmetati uzevši u obzir vaše izuzetno osjetljivo čulo mirisa u trudnoći već i zato što neka eterična ulja mogu izazvati kontrakcije; v. dalje.
  • Masiranje prave tačke (i izbjegavanje pogrešne). Direktan pritisak na dno između članka i pete može podstaći kontrakcije, stoga skrenite maseru pažnju da izbjegava masažu tog dijela (terapeut koji je masirao trudnice ovo dobro zna, stoga i vi pronađite iskusnog masera). Ne bi trebalo ni da vam masira ni stomak jer vam to neće prijati. Ako maser vrši snažan ili dubok pritisak, odmah mu skrenite na to pažnju. Najzad svrha masaze je da se osjećate prijatno.

 

Aromaterapija. Da bi ste koristili eterična ulja u trudnoći, biće potrebno da se oslonite na zdrav razum. S obzirom na to da nije poznato dejstvo brojnih biljnih ulja na trudnoću, a pojedina mogu biti i opasna stupite odabiru eteričnih ulja s naručitim oprezom. Smatra se da su za masažu trudnica bezbjedna eterična ulja od ruže, lavande, kamilice, jasmina, mandarine, gorke pomorandže i ilang – ilanga, iako stručnjaci preporučuju da se koriste uvjek u razblaženom obliku (duplo manje ulja nego što je uobičajno). Trudnice ne bi smjele da koriste ulja od bosiljka, kleke, ruzmarina, žalfije, nane, metvice, origana i timijanabudući da neka od njih mogu podstaći kontrakcije (Babice često koriste upravo ova ulja tokom porođaja za ubrzavanje kontrakcija). Ako ste već koristili pojedina ulja tokom masaže (ili u kupkama i drugim tretmanima), ne brinite. Ulje prodire u kožu samo u maloj količini, budući da je koža na leđima priično debela. Ubuduće izbjegavajte upotrebu ovih ulja tokom masaže. Mirisne losione i druge kozmetičke proizvode koji se prodaju u salonima ili parfimerijama (poput losiona za stopala na bazi nane) možete koristiti jer je u njima mala koncetracija ovih eteričnih ulja.

Tretmani za tijelo, piling, pakovanja, hidroterapija. Piling za tijelo uglavnom je bezbjedan, dokle god je blag (pojedini su previše jaki za osjetljivu kožu trudnice). Neka biljna pakovanja za tijelo mogu biti bezbjedna, ali većinu bi trebalo izbjegavati jer mogu znatno podići temperaturu tijela.Od kratkog odmora u toploj kupki (do 37,7℃) u sklopu hidroterapije, nema opasnosti, ai dobro je za opuštanje, ipak izbjegavajte saunu, parno kupatilo i hidromasažne kade.

Solarijumi, sprejovi, losioni. Voljeli biste da malo dodate boje svom blijedom licu za vrijeme trudnoće? Nažalost, solarijumi otpadaju. Osim što nije dobar za vašu kožu, boravak u solarijumu može povećati rizik od pojave kloazme (zona tamnije prebojene kože poznate kao „trudnička maska“). Što je još gore, u solarijumu temperatura vašeg tijela može da skoči toliko da to bude opasno za vašu bebu. Još niste odustali od potamnjelog tena? Prije nego što odaberete losione i sprejove za samopotamnjivanje , porazgovarajte sa svojim ljekarom. A čak i ako vam ljekar to odobri, imajte u vidu da vaši hormoni mogu imati uticaj na to kakvu ćete boju kože dobiti nakon nanošenja preparata (možda vas iznenadi primjesa tamno narandžaste ili crvenkaste boje). Kao da to nije dovoljno, budući da se vaš stomak širi, nanošenje sredstava za samopotamnjivanje može biti pravi mali podvig (naručito ako ne možete da vidite sopstvene noge, čak i ako upotrebljavate sredstvo u spreju).

Vaše ruke i noge

Tačno tako, čak i na vašim rukama i nogama uočićete promjene koje su nastale zbog trudnoće (doduše promjene na nogama nećete moći da vidite kad uđete u treće tromjesečje). Međutim, čak iako ste naduveni – prsti i zglobovi su vam zaobljeni od nakupljene tečnosti – ruke i noge ipak možete uljepšati.

Manikir i pedikir. Sasvim je bezbjedno da lakirate nokte za vrijeme trudnoće (sad možete da iskoristite situaciju jer vam nokti vjerovatno brže rastu i čvršći su kao nikada ranije). Ako odlazite na manikir u salon, provjerite da li ima dobru ventilaciju. Ne bi trebalo da udišete isparenja jakih hemikalija naručito kada dišete za dvoje (najmanje što se može desiti jeste da vam pripadne muka). Postarajte se da vam pedikirka ne masira dio između članka i pete tokomtretmana (postoji teoretska mogućnost da se postaknu kontrakcije). Ne postoje dokazi da su hemikalije iz vještačkih noktiju štetne, ipak trebalo bi  da se držite provjerenih stvari i da odložite ovaj tretman sve dok se ne porodite, ne samo zato što hemikalije koje se koriste za stvaranje vještačkih noktiju imaju intezivan miris, već i zato što se ispod vještačkih noktiju stvara pogodno tle za infekciju kojoj ste podložniji dok ste trudni. Ipak, možda vam vještački nokti i nisu potrebni jer će druge i jake nokte imati prirodnim putem zahvaljujući trudnoći.

Autori teksta: Hajdi Murkof i Šeron Mejzel

Slični tekstovi

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.