Svako dijete je svijet za sebe i tako mu trebate i pristupiti

U razgovoru sa Mirom Lazarević, saznali smo kako je biti mama četvoro dece ali i  nešto više o fantastičnim prirodnim eteričnim uljima i drugim prirodnim proizvodima Young Living kompanije. Vesela i preduzimljiva Mira nas uvodi u svoj svet porodice, ljubavi i inspirativnog poslovanja.

Mamacom&ja: Kako biste sebe opisali?

Mira Lazarević: Ja sam vječiti sanjar, dijete u duši i neko ko bezuslovno vjeruje da možeš sve što poželi, samo ako se dovoljno potrudi da pronađe pravi način da to i ostvari. Vjerni sam prijatelj, rado pomažem, radoholičar i neko ko ne traži izgovore da odustane već načine da ostvari svoje želje. Svoj sam najveći kritičar, ali i neko ko je svjestan svih svojih vrijednosti. Nisam opsjednuta kontrolom, ali volim sve zašta snosim odgovornost, provjeriti, premjeriti, prebrojati. Ne mora sve biti savršeno, ali trud i želja moraju biti uočeni već na prvi pogled. Ne volim tišinu iako često volim ostati sama sa svojim mislima. Volim riječ iako često najbolje odluke donesem ne progovorivši niti jednu riječ. To sam ja.

Mamacom&ja: Da li Vas je majčinstvo promjenilo?

Mira Lazarević: Majčinstvo je moja najljepša, ali i najteža uloga. Promjenilo me iz korjena, natjeralo da odrastem za tren i na samom početku mi pokazalo svoju težinu i nemoć da utičeš na život koji si sam stvorio. Pogrešne dijagnoze, operacije i rješenja koja će, sigurna sam uticati na cijeli naš život.
Majčinstvo nije moja jedina, ali je uloga, koja je najviše uticala na formiranje mene kao ličnosti. Sve što ne bih voljela da neko čini mom djetetu nisam drugima činila. Trudila sam se da primjerom pokazujem, a ne rječima ubjeđujem.  Majčinstvo me je naučilo strpljenju i da svako zašto ima svoje zato i da sve što se desi ima svoje “ko zna zašto je to dobro” iako možda u tom trenutku ništa dobro ne možeš vidjeti.
Nešto majčinstvo nije promjenilo. Nije promjenilo ono dijete u meni, koje se sa istim žarom i dalje igra, skače i veseli. Upravo to dijete razgovara sa mojom djecom i upravo to dijete najviše utiče na sve moje odluke kada su moja djeca u pitanju.

Mamacom&ja: Ispričajte nam svoje priče o porođajima i postpartumima?

Mira Lazarević: Svaki od 4 porođaja je priča za sebe, ali jedna “mala sitnica” je svima ista. Mučnine i povraćane su me pratile  i to je bilo strašno, danima nisam mogla funkcionisati normalno. Često sam dane provodila u krevetu. U prvoj trudnoći mučnine su trajale svih 9 mjeseci. Sjećam se da sam i na samom porođaju četiti puta povratila. Sa svakom od narednih trudnoća trajalo je kraće da bi u četvrtoj trajalo “samo” 3 mjeseca, ali bilo je najintenzivnije, najgore i bukvalno danima nisam funkcionisala normalno. Prošlo je. Sve prođe i nije istina da se zaboravi, ali izgubi na značaju i postane nebitno, opisuje se samo po sjećanju, kao da je neko drugi eto sve to proživjeo.

Prva porođaj je bio prirodan, rekla bih bolan i  nekako sve je to bilo malo strašnoje nego li je jedna dvadesetjednogodišnjakinja mogla zamisliti. Sve je bilo novo, ali uživala sam u svakom trenutku. Druga trudnoća je prošla savršeno, porođaj je tekao po planu do trenutka kada otkucaji bebinog srca opadaju i nastupa hitan carski rez. Tih petnaest-dvadeset minuta do operacione sale i sama priprema za mene su trajali cijelu vječnost. Sjećam se trenutka kada anesteziolog govori da se zgrčim da bi mogao da uključi anesteziju, a ja ne da se ne mogu skupiti, no imam osjećaj da je stomak sišao do koljena. Uspjeli smo.  Rodila se moja savršena mala djevojčica i ispunila se moja, u tom trenutku, najveća želja da imam kćerku.  Smatram da imati želju, ne znači da bi tvoja sreća bila manja ako se tvoja želja ne ispuni, ali živa bića smo i željama je prožet cijeli naš vijek.

Posle porođaja sve je izgledalo dobro, sve sam mogla, sve htjela i iako sam imala pomoć nisam je u pravoj mjeri koristila. Nisam sigurna koji je tačan medicinski naziv, ali 5 godina posle na redovnoj kontroli, otkriven mi je otvor na materici. Nestručnost ili možda tkivo, koje ne zarasta tako dobro doveli su do operacije. Mogla sam to tako ostaviti, ali više nikada nisam smjela biti trudna. Ja sam svih tih predhodnih godina toliko maštala o trećoj bebi da to prosto nije bila opcija.Treća i četvrta trudnoća su bili planirani carski rezovi.

Treću trudnoću obilježio je loš rezultat dabl testa. Uradili smo prenatalni test. Sve je bilo uredu, ali i da nije mi smo odluku svakako bili donjeli. To je naše dijete i neće nama tamo neki rezultati određivati bilo šta. Bio je planiran carski rez 9 dana prije planiranog termina i sve je prošlo u najboljem redu. Prve dane ću pamtiti po otežanom uspastavljanju dojenja što je meni jakooo teško palo, jer nisam mogla ni pomisliti da će eto baš meni to da se desi. Uspjeli smo, ali čvrsto vjerujem da je to zato što sam bila istrajna i što sam slušala sebe i svoje osjećaje.

Jedini strašan trenutak u četvrtoj trudnoći je bilo krvarenje, koje se desilo u dvadesetoj nedjelji. Nisu pronašli uzrok i poslali su me kući bez terapije pod izgovorom da je to prirodna selekcija i da se u tom periodu trudnoće ništa ne preduzuma. Mislim da do kraja trudnoće više nisam mirno spavala i strah me nije napuštao. U nekoj 25. nedjelji mi je otkriven trudnički dijabetes i onda je moje uživanje u hrani bez granica prestalo. Šteta, a baš sam mislila da taj, zadnji put, iskoristim maksimalno.😂 Sofija se rodila  2 sedmice prije termina, planiranim carskim rezom. Pored nekih sitnih problemčića, neprimjetnih sa ove distance, sedmice koje su uslijedile su bile najljepše ikada. Ništa mi nije bilo teško, a opet uz svu podršku moje divne porodice, ništa nisam ni morala raditi.

Mamacom&ja: Koliko ste ulagali u edukaciju u sebe, majčinstvo i posao?

Mira Lazarević: Neko sam ko svakodnevno sebe preispituje, mjenja i traži neku bolji verziju sebe. Još u osnovnoj školi sam zaradila svoje prve novce, tako što sam plela kojekakve narukvice i prodavala ih za marku. Sjećam se koliko sam tada bila srećna. Još tad je počela moja edukacija i još tada sam trebala znati da je rad sa ljudima i prodaja ono što mene zaista čini srećnom. Odluka da gradim instagram profil došla je spontano, rekla bih slučajno. Samo nisam bila sigurna u kom pravcu želim ići i čime bi se to @mirin_svet primarno mogao baviti. Slučajno sam naišla na Young Living kompaniju. S’obzirom na činjenicu da se trudim da svojoj porodici pružim što zdraviji život, eterična ulja su bila nekakav logičan slijed, jer su mi nudila podršku i pomoć koju svaka majka treba i želi. Nespavanje, disajni putevi, imunitet… i još mnogo toga što sam uz korišćene ovih proizvoda pospješila bilo je dovoljno da shvatim da ne želim biti samo korisnik već i neko ko će raditi ovaj posao. I tako je sve počelo, uslijedile su zoomovi, pisane i video edukacije, žene koje su zaista uspjele u poslu mrežnog marketinga. Čvrsto sam vjerovala i i dalje vjerujem da pravi uspjeh tek dolazi. Kao rezultat mog poslovanja uslijedilo je i sedmodnevno krstarenje i posjeta predivnim italijanskim gradovima.  Pravi uspjesi i velike pobjede tek dolaze.

Moji najveći edukatori kada je majčinstvo upitanju su moja djeca. Svaki dan me uče i svaki dan me oblikuju i čine boljom verzijom. Nisam neko ko čita knjige o roditeljstvu i odgoju, ne vjerujem u njih. Svako dijete je svijet za sebe i svako zahtjeva tebe na poseban i njemu svojstven način. Trudim se. O rezultatima mogu pričati samo oni koji su već odavno svoju djecu pustili iz svog gnjezda. Meni to tek predstoji.

Mamacom&ja: Kako obično izgleda vaš dan?

Mira Lazarević: Moj dan počinje u 7, a završava, ne rjetko, posle ponoći. Veliki dio ekipe, kako zovem dvoje starije djece, su samostalni i sami navijaju sat, ustaju, spremaju se, odlaze u školu, a ja sam tu “samo” da ih poljubim za sreću i kažem da ih volim. Milana ispratim u vrtić i tu nastupa naša šetnja, samo nas dvije, Sofija i mama. Pored igre, izigravanja klona, vaspitača, čistača, kuvara, stolara, influecera, marketing poznavaoca dođe  i podne i tad smo svi  zajedno. Obično kada radim druga sam smjena i  u tom slučaju posao je ono što mi oduzme cijeli posle podne. To je ustvari i jedan od razloga zašto sam se odlučila za mrežni marketing i rad od kuće i čvrsto vjerujem da će mi to biti primarni i jedini posao u bliskoj budućnosti.

Kada ne idem na posao pored svih kućnih obaveza, tu su i dječiji treninzi, različiti poslovni zoomovi, vrijeme sa porodicim i prijateljima i vrijeme za sebe, za neke moje male rituale. Posao sa YL ispunjava sve praznine i ponekad zna biti naporno, ali kada s’ ljubavlju radiš ljubav i dobijaš, samo ljubav i vidiš.

Mamacom&ja: Ko Vam je najveća podrška?

Mira Lazarević: Moja najveća podrška je moja porodica. Moja djeca i moj muž. I to je jedina podrška koja zaista može uticati na moje odluke i ono što radim.

Mamacom&ja: Koje su ključne smernice u vaspitanju dece?

Mira Lazarević: Već sam kroz predhodna pitanja pisala o nekim svojim principima i tome što smatram jako bitnim kada je roditeljstvo u pitanju. Svako dijete je svijet za sebe i tako mu trebate i pristupiti. Nekada to znači da ćete praviti greške, nekada da ćete brilirati, ali ne zaboravite da djeca nisu šablon u koji svako od njih može stati. Znate, ja ih imam četvoro i svako je posebno, čak se i ne smiju istim stvarima. Moj pristup roditeljstvu i vaspitanju se dijeli na vrijeme velike i vrijeme male ekipe (dvoje starije i dvoje mlađe djece).  Neko će reći “omekšala je”, a ja kažem da sam srećna što sam na vrijeme shvatila da kazne NIKADA nisu rješenje i da kada sebi dopustimo da izgubimo kontrolu budemo svjesni da gubimo i jedan dio povjerenja koji naša djeca gaje prema nama, a to je najgore što vam se kao roditelju može desiti. Budite prvi koji će saznati šta se desilo u školi, na klupi, na putu do kuće i kada je nešto i ne tako lijepo, ne osuđuj, ne deri se, saslušaj i pruži podršku, ali daj do znanja da nije dobro i da može drugi put pokušati drugačije. To ne znači da ćeš podržati ako tvoje dijete čini da se neko drugo osjeća loše, ali ako si tu za njega da ga saslušaš do toga neće ni doći, a ako i dođe brzo će se i rješiti.

Mamacom&ja: Šta je po Vašem mišljenju najvažnije da bi se žena osećala ostvareno?

Mira Lazarević: Najvažnija je ljubav koju žena osjeća prema samoj sebi. Kada voliš sebe, osluškuješ, živiš po svojim, a ne pravilima koja ti nameće društvo osješaš  se ostvareno i ako 1000 želja na listi stoji neispunjeno.

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.