Svako dijete je drugačije i reagira potpuno različito na iste stimulanse!

Dr Ajla Pidro je specijalista oftamologije i optometrije, mama jednoj Luni i osnivač popularnog Instagram profila @dr_ajla, preko kojeg edukuje i informiše o prevenciji i lečenju raznih očnih bolesti. U razgovoru sa dr Ajlom osvrnuli smo se na to kako balansira između obaveza i porodice, kako izgledaju njeni dani sa bebom, ali i o budućim planovima.

Mamacom&ja: Kako biste sebe ukratko opisali danas?

dr. Ajla Pidro: Kad se malo bolje zamislim nije luda ona: žena, majka, kraljica. Zaista uživam u trenutnim ulogama s kojima sam blagoslovlena, a došle su nakon ostvarenja velikih stvari u karijeri. Danas sam ispunjena i zadovoljna privatno i poslovno, sa velikim planovima za budućnost u oftalmologiji i edukaciji javnosti o zdravijim načinima života. Inače sam Bosanka sa Zagrebačkom adresom koja nikako da ispod kože istjera Sarajevo, a stavi grad u kojem živi.

Mamacom&ja: Da li Vas je majčinstvo promenilo?

dr. Ajla Pidro: Majčinstvo je došlo u već zrelim godinama, kada sam na to bila potpuno emotivno i psihički spremna. Zbog toga nisam osjetila neke velike promjene. Ipak naučila sam da je u redu prihvatiti pomoć, što mi je ranije bio izuzetno teško. A promjeni mi se i način kucanje teksta, trenutno je to moguće samo u momentima dok je Luna u polusnu u jednoj ruci, a ja pišem drugom rukom.

Mamacom&ja: U postpartumu ste objavljivali često na profilu kako se osećate i kako prolaze prvi dani mami i bebi? Da li bi iz ove sada pozicije nešto promenili?

dr. Ajla Pidro: Nikada nisam na babinje otišla bez znaka pažnje za mamu, jer beba se poklona neće sjećati a mama pažnju treba. To je otprilike ono koliko sam znala o postpartumu prije poroda. Najteže mi je padalo konstantno nespavanje uz jake bolove prvih 20-tak dana. Nemoć u tim trenutcima lomi psihički, kad fizički već jeste slomljeni. Kada bi preko dana došla mama da mi pomogne ja opet ne bi spavala, ni danas ne znam zašto. Zato svim mamama savjetujem da spočetka ne ispuštaju priliku za san, jer je preduvjet za sve ostalo. I još jedna stvar, dugo sam odgađala uvođenje cucle i bočice prema potrebi. Uz razuman stav na ova pitanja i konsultaciju sa pedijatrom sada bi ih uvela ranije, opet zbog njenog spavanja.

Mamacom&ja: Vaše iskustvo sa dojenjem?

dr. Ajla Pidro: Tema kojoj se daje i previše prostora, što je dovelo do “poplave” stručnjaka i supermama koje će vam objasniti sve i zastrašiti vas u najranjivijoj fazi. Kao doktorica sam svjesna izrazito velike važnosti i prednosti dojenja, dojim i dojit ću i ide nam savršeno dobro od prvog dana. Ali nama ide dojenje, od svih aktivnosti nekako pa i najlakše, ali to mi nikako ne daje za pravo da kažem nekoj drugoj ženi da je lako i da ide samo od sebe. Educirala sam se o samom hvatu areole, što opet nismo imali problema jer je Luna znala šta treba raditi od prvog hvata u sali, i ona mene ustvari naučila kako to sve skupa ide. Ono što sam sve svjesnija je da moj unutarnji mir najviše utiče na proizvodnju mlijeka i njen mir dok sisa.

Mamacom&ja: Tokom trudnoće otvoreno ste pričali o promenama, bez idealizovanja, i šta se može učiniti za poboljšanje i fizičkog i mentalnog zdravlja? Da li ste išli na edukaciju za trudnice, imali neki vid grupne podrške…pripremu za porođaj…?

dr. Ajla Pidro: Trudnoću sam zaista zamišljala puno drugačije od one koju sam imala. Govorim naravno o urednim trudnoćama, bez medicinskih komplikacija mame ili bebe. Luna je naša rainbow baby, pa sam na prvi znak problema morala mirovati i to 2 mjeseca, sa svim tim mislima, ležanjem po lijepom vremenu, povraćanjem, mučnini na gotovo pa svu hranu! Poslije su došli divni mjeseci drugog trimestra, samo sa blagim mučninama, a ona opet jako težak period koji me potjerao na bolovanje zadnja 2 mjeseca trudnoće. Kada bi vam rekla da sam manje spavala i imala veće bolove, nelagodu prije poroda nego nakon ne biste mi vjerovali. Idealno nije, vrijedi itekako, ali budimo otvorene jedna prema drugoj. Samo 10% žena nema simptome u trudnoći, zovemo ih sretnice 🙂
Što se tiče pripreme savjetovala bih 3 stvari: organizirati patronažnu sestru po povratku iz bolnice, informirati se o hvatu i pozicijama kod dojenja, naučiti disanje ako je planiran vaginalni porod.

Mamacom&ja: Koji vitamini i suplementi su Vam bili značajni u trudnoći?

dr. Ajla Pidro: Čak i prije planirane trudnoće započinje se suplementacija. Prva po važnosti je folna kiselina, koja spada u skupinu B vitamina, a kao i ostali dio B kompleksa bitan je za formiranje i razvoj nervnog sistema. U toku trudnoće, ali i dojenja obavezna je nadoknada Omega masnih kiselina, jer dovoljno ne možemo unijeti niti da svaki dan jedemo ribu. Željezo za prevenciju jako česte anemije i to uvijek uz C vitamin. Protiv grčeva Magnezij. Neizostavno je suplementirati vitamin D i Selen, posebno zimi. Holin je jedan od sastojaka koji često nedostaje u suplimentima na tržištu, a može se dobiti iz jaja, kao i dosta ranije navedenih vitamina. Zato uz kvalitetne suplemente obavezno paziti i na prehranu. A u samim suplementima je kvaliteta i forma u kojoj je vitamin jako bitna, zbog iskorištavanja istih nakon konzumiranja.

Mamacom&ja: Koje su najčešće zablude u vezi porođaja i postpartum sa kojima ste se susreli?

dr. Ajla Pidro: Postoji jedna univerzalna: “moraš to tako, inače će ti dijete tako”. Nakon trudnoće bez ijednog pravila, nakon 4 mjeseca s bebom koja super sisa, a malo slabije spava i beskrajno puno dobronamjernih savjeta mogu samo reći da je svako dijete drugačije i reagira potpuno različito na iste stimulanse. Moj ogromni strah je bio da će nakon uvođenja bočice mog mlijeka ili dohrane doći do odbijanja dojenja. Znala sam da će brzo doći do potrebe da izađem iz kuće na par sati i da će trebati bočicu tada. Luna je to super odradila i nastavila uredno sa dojenjem. Što se tiče mog oporavka, mogu reći da je suludo bilo slušati da si na nogama nakon prirodnog poroda za 2 dana. Ja sam mogla ustati tek nakon 20 dana.

Mamacom&ja: Da li tokom trudnoće stvarno dolazi do promena vida kod trudnica?

dr. Ajla Pidro: Da! Jako često, i sama sam osjetila isto. Upravo sam si dala izraditi naočale. Dioptrija je mala, promjena je mala, ali smeta kod rada za računalom, do sada mi nije smetalo jer nisam niti radila, sada je već nešto drugačije. Dobra vijest je da to nisu velike promjene i jako često se vraćaju na stare vrijednosti nakon stabilizacije hormona.

Mamacom&ja: Zbog kojih simptoma roditelji trebaju odvesti dete dečijem oftamologu?

dr. Ajla Pidro: Dijete vodimo oftalmologu kad god primjetimo da nešto ne štima! Mame to jako dobro osjete. Prvi pregled će napravit pedijatar već u rodilištu, pa potom i nakon mjesec dana. Kući paziti da oči ne pobjegnu, gledati da li dijete prati predmete dok ih pomjerate. Ukoliko je jedan ili oba kapka spušteni, crvenilo oka, krmeljice, suzenje su također simptomi s kojima se javljate oftalmologu. Jedna stvar koju možete sami napraviti jeste slikati dijete s blicem dok gleda u aparat/mobitel. Cilj blica je da dobijemo onaj crveni odbljesak oka na fotografiji, ako ne možemo da ga dobijemo javiti se oftalmologu. Kod starije djece to je približavanje televizoru, mobitelu i sl.

Mamacom&ja: Koji su najčešći problem sa očima u prvim danima kod beba i kako se tretiraju?

dr. Ajla Pidro: Daleko najčešći problem je suženje ili začepljenje suznog kanalića jednog ili oba oka. Radi se o kanaliću koji spaja oko i nos – gdje ustvari i odlazi voda iz oka. Ako on ne provodi suze one se skupljaju, oko suzi ali se stvaraju i krmeljice. Veliki broj djece se rađa sa kanalićem koji nije do kraja razvijen, a razvoj se očekuje do navršene prve godine. Do tada se tretira masažom i kapljicama, a do prve godine 90% kanalića postaje prohodno.

Mamacom&ja: Kada se savetuje prvi pregled oftamologu?

dr. Ajla Pidro: Prvi pregled oftalmologa je potrebno napraviti krajem treće ili početkom četvrte godine života. Ne čekajte predškolski pregled, ako na tom pregledu otkrije slabovidnost ili ambliopija – koja najčešće ne daje simptome, ne možemo puno učiniti. Vid se razvija do 7-me godine života, zato je bitno napraviti raniji pregled, te prema potrebi dati naočale ili terapiju zatvaranja “boljeg” oka.

 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.