Šta kada pukne vodenjak kući?

Svaka trudna žena kada uđe u deveti mesec, čeka neki od signala za porođaj. Jedan od njih je spontano samostalno pucanje vodenjaka. Kada se to desi u kućnim uslovima vrlo nam je bitno da znamo kako postupati.

Pod pucanjem vodenjeka zapravu smatramo pucanje amnionske opne u kojoj se nalazi beba okružena tečnošću koju nazivamo plodova voda.

Zbog sve većeg rasta stomaka i pritiska na mokraćnu bešiku, žene imaju dilemu da li je u pitanju mokraća ili ipak plodova voda. Plodovu vodu ne možemo da kontrolišemo i u većini slučajeva ta tečnost je bistra, prozirna bez posebnog mirisa. Dok je urin žućkaste boje i ima miris.

Pred kraj trudnoće dolazi i do pojačanog vaginalnog pranja, koji može dovesti do zabune. Međutim, sekret je u manjoj količini i obično ima boju i drugačiju koenzistenciju, ljepljiv je.

Vodenjak najčešće puca pri kontrakcijama, ali se dešava da pukne, a da žena nema bolove. Drage mame, porođaj je krenuo, polako će doći i bolovi.

U kući, ako se desi da pukne vodenjak, u stojećem položaju, lagano se spustite na ravnu površinu par minuta, bez panike, zatim polako ustati, normalno se kretati do toaleta: istuširati, staviti higijenski uložak, i bez panike krenuti put bolnice.

Ukoliko je plodova voda zamućena, zelenkasta potrebno je odmah se uputiti u porodilšte!

Najbitnije je da majka ostane smirena, beba ne može odmah ostati bez vode niti porođaj može odmah krenuti.

Autor: Sanja Stanišić, strukovna medicinska sestra, babica

Slični tekstovi

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.