Priprema za vaginalni pregled

Ginekološki pregled obavlja specijalista ginekologije i akušerstva. Svaka sekusalno aktivna žena jednom godišnje treba da ode svom izabranom ginekologu na pregled. 

Prije pregleda operite spoljne genitalije mlakom vodom i blagim sredstvom. Izbegavajte agresivne sapune i sredstva koja vam mogu izazvati iritaciju genitalne regije. Poželjno je 24-48h prije pregleda izbjegavati sekusalne odnose.

Ukoliko imate mogućnost najbolje je pregled zakazati u prvoj fazi ciklusa.

Zavisnosti od ustanove, možete poneti suknju ili dužu tuniku, zbog vaše neprijatnosti, a ginekologu je to posao kao i svaki drugi.Pri kontaktu s ginekologom, budite opušteni i iznesite svoje ginekološke dileme/probleme ukoliko ih imate bez skrivanja. Poželjno je poneti dokumentaciju od prethodnih pregleda. 

Na pregledu budite opuštene, jer ako ste napete misići male karlice biće napeti i samim tim pregled bolan i otežan.

Pregled ginekologa započinje pregledom spoljnih genitalija. Zatim se obavlja vaginalni pregled pomoću instrumenta koji se naziva spekulum, možu biti plastični i metalni. Samo plasiranje u vaginu nije bolno ukoliko ste opušteni. Njegova uloga je širenje vagine i prikazivanje grlića u cjelosti. Dok je plasiran spekulim može se uzeti i bris za Papa, koji je bezbolan i skoro ne osjetljiv.

Nakon vađenja spekuluma, sledi palpacija gdje ginekolog uvodi kažiprist a potom i srednji prst u vaginu, a drugu ruku stavlja na trbuh i sledi opipavanje materice i jajnika. Na taj način provjerava stanje i položaj jajnika, jajovoda i matericeUkoliko vam je pregled bolan, pokušajte da objasnite tačno mjesto bola prilikom palpacije. Ovakav pregled traje oko 5 min.

Nakon toga sledi ultrazvučni pregled male karlice. Može biti vaginalni i adbominalni. Ukoliko se radi vaginalni ultrazvuk potrebno je da se bešika isprazni, a ukoliko se pristupa abdominalnom onda je potrebno napuniti mokraćnu bešiku. Ne odlažite posetu svom ginekologu. Pregled traje ukupno 10 do 15min.

Autor teksta: Sanja Stanišić, strukovna medicinska sestra – babica

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.