Priprema mame za začeće

Ukoliko se trudite da dobijete bebu, donosimo preporuke koje vam mogu biti korisne.

Uradite analize! Zamolite lekara da uradite analize i sistematske preglede koji su obavezni za svaku trudnicu. Popričajte sa lekarom o lekovima koji sU zabranjeni tokom trudnoće ili u periodu začeća.

Vodite kalendar ovulacije! Uglavnom se odvija na polovini menstrualnog ciklusa. Trajanje ciklusa u proseku obuhvata 28 dana i računa se od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana naredne menstruacije. Međutim, ciklus može trajate od 23 do 35 dana, a može odstupati blago iz meseca u mesec. Ukoliko budete vodili kalendar imaćete jasniju sliku, i naučićete da prepoznate znake ovulacije.

Izmerite temperaturu! Merenje bazalne telesne temperature može pomoći u računanju ovulacije. Vaša bazalna telesna temperatura pada na najnižu tačku tokom ovulacije da bi dramatično porasla (oko pola stepena) samo dan, dva nakon ovulacije. Na osnovu evidencije o bazalnoj temperaturu ne predviđate ovulaciju, već imate dokaz da ste je imali. Dugoročno pomoći će da ustanovite ritam vašeg ciklusa, te ćete moći da izračunate kada ćete imati ovulaciju u narednim ciklusima.

Smanjite unos alkohola! Unos alkohola može poremetiti vaš manstrualni ciklus te umanjiti plodnost.

Bacite cigare! Pušenje osim što utiče na plodnost, dovodi do starenja jajnih ćelija.

Uzimajte vitamine! Preporučuje se da uzimate suplement za trudnice koji sadrži 400mcg folne kiseline, najmanje dva meseca pre prvih pokušaja da zatrudnite.

Vodite računa o težini! Gojaznost ili pothranjenost umanjuju šanse za začeće. Zahtevne i rigorozne dijete mogu ometati začeće i dovesti do manjka hranljivih materija u organizmu.

Vežbajte umereno! Dobro osmišljenim planom vežbanja možete se dobro pripremiti za začeće, a takođe ćete zategnuti i ojačati mišiće, što je preporučljivo za trudnoću i porođaj.

Izbegavajte snimanje rendgenom! Ukoliko iz zdravstvenih razloga morate uraditi rendgen obavestite radiološkog tehničara o tome da postoji mogućnost da ste u drugom stanju, kako bi preduzeo sve mere predostrožnosti.

Izbegavajte kontakt sa hemikalijama! Iako je opasnost mala ili tek potencijalna, vodite računa o vašoj bezbednosti i izbegavajte kontakt sa opasnim materijama. Budite naročito oprezni ako vaše područje rada ima specifičnosti: medicina, forografija, poljoprivreda, frizerske i kozmetičke usluge i td.

Pripremite finansijski plan! Procenite finansijsku situaciju i napravite realan finansijski plan. To podrazumeva i proveru da li zdravstveno osiguranje pokriva kompletne troškove zdravstvenih usluga u trudnoći, tokom porođaja i za negu bebe.

Opustite se. Za sve je potrebno vreme. Imajte na umu da treba proći u proseku šest meseci da jedna zdrava 25-godišnjakinja ostane u drugom stanju, a sa starošću žene taj period se produžava.

 

Autori: Hajdi Murkof i Šeron Mejzel
Ilustracija: Felic Art

Slični tekstovi

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.