‘’PODRŠKA, NE PERFEKCIJA’’ 

Fondacija “Novak Đoković” kreirala je program pod nazivom ‘’PODRŠKA, NE PERFEKCIJA’’, koji roditeljima pruža podršku kroz seriju radionica. Smiljana Grujić, jedna od autorki programa, psiholog i psihoterapeut sa višegodišnjim iskustvom u radu sa roditeljima i decom, u nastavku teksta nam otkriva sve pojedinosti ovog programa.

Zašto  se Novak Đoković Fondacija  odlučili za jedan ovakav program? 

Roditelji i staratelji kao prvi učitelji u životu svoje dece, imaju ogromnu ulogu u stvaranju temelja za njihov dalji razvoj, kako bi ona mogla da ostvare svoje snove. Iako svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, ne postoji pravi odgovor na pitanje kako biti savršen roditelj.

Detetu nije ni potreban besprekoran roditelj, već onaj koji će mu pružiti ljubav, a roditelji imaju kapacitet za to.

Roditeljstvo nije lak posao!

U Srbiji skoro svaki drugi roditelj kaže da nema dovoljno vremena za sebe i da je iscrpljen.

Stoga je stručni tim Novak Djoković Fondacije  osmislio program “Podrška, ne perfekcija” kako bi se pružila podrška roditeljima dece do 6 godina starosti. Ideja je da se roditeljima  omogući razmena iskustva, upoznavanje sa različitim strategijama za podsticanje razvoja dece  i razvije  mreža podrške između sebe.

Principi programa “Podrška, ne perfekcija”? 

 1. Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dete.
 2. Ne postoje dva ista deteta, dva isita deteta niti dve iste porodice. Dakle, ne postoji jedan određeni stil ili strategija roditeljstva koji bi bili adekvatni za svako dete u svakom momentu.
 3. Savršenstvo u roditeljstvu ne postoji, ali deci nisu ni potrebni savršeni roditelji.
 4. Uz adekvatnu podršku, svaki roditelj poseduje sposobnost da zadovolji potrebe deteta za odrastanjem u bezbednom i stabilnom okruženju, sa brižnim odraslima punim ljubavi i razumevanja.
 5. Svaka osoba ima znanje i iskustvo iz kojeg drugi mogu nešto da nauče.

Načini realizacije programa?

Program se sastoji od 10 radionica koje traju 90 minuta+30 minuta koji su predviđeni za neformalno druženje učesnika radionice.

Radionice se održavaju tokom 10 nedelja max do 20 roditelja.

U okviru realizacije Programa, roditelji/staratelji mogu dovesti svoju decu, i za njih su organizovane aktivnosti za vreme trajanja programa od strane predškoske ustanove u kojoj se Program realizuje.

Cilj programa?

U svakoj radionici roditelji će kroz druženje i razne aktivnosti imati priliku da:

 1. prošire svoje znanje o razvoju deteta i njegovog mozga, kao i strategije za promovisanje razvoja – kada roditelji znaju šta ih očekuje u različitim etapama života deteta, lakše postaju samouvereni  i drže stvari pod kontrolom;
 2. razvijaju veštine upravljanja stresom, komunikacije i konstruktivnog rešavanja problema – kada roditelji imaju iskustva u posmatranju i uvežbavanju tehnika samoregulacije i pozitivne discipline spremniji su da češće reaguju pozitivno  u izazovnim situacijama roditeljstva;
 3. povećaju samoefikasnost, samopuzdanje i dostupnost podrške – kada roditelji mogu da podele s drugima svoje uspehe i izazove u roditeljstvu i saslušaju druge roditelje, osećaju se dobro zato što znaju da nisu sami i dobijaju potvrdu da neke stvari dobro rade.

Kada roditelji imaju  mrežu podrške i najteži zadaci u roditeljstvu postaju lakši!

Neke od tema o kojima razgovarate sa roditeljima?

 1. Dugoročni ciljevi za dete;
 2. Načini građenja odnosa sa decom;
 3. Strategije za unapređivanjem psiho-fizičkog razvoja;
 4. Načini reagovanja u emotivno obojenim situacijama;
 5. Komunikacija sa decom koja doprinosi podsticanju dečijeg razvoja;
 6. Upravljanje osećanjima (bes, strah, tuga);
 7. Načini učvršćivanja prihvatljivog ponašanja …

Rezultati evaluacije Programa?

Rezultati  evaluacije Programa, koja je objavljena u evropskom časopisu za razvojnu psihologiju, (European Journal of Developmental Psychology)  pokazuju da je Program pozitivno delovao na nekoliko vidova roditeljske prakse, uverenja i sposobnosti:

 • Najveći efekti smanjenje negativnih roditeljskih disciplina (vikanje, vređanje, šamaranje ili drugo fizičko kažnjavanje…) I NJIHOVA ZAMENA KONKRETNIM STRATEGIJAMA/ TEHNIKAMA KOJE PODRŽAVAJU: RAZVOJ DETETA;  ODNOS RODITELJ-DETE; OSTVARIVANJE DUGOROČNIH CILJEVA;
 • 63 % roditelja koji su na početku verovali da je fizičko kažnjavanje neophodno ili su bili neodlučni u vezi sa potencijalnim problemima, PROMENILI SU SVOJE UVERENJE.

Slični tekstovi

Naš sagovornik je Nemanja Milanović, tata jedne prelepe devojčice, koji stoji iza profila @tata_jedne_hane. Zavirili smo u njihov svet i razgovarali o porodičnim vrednostima

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.