Oporavak nakon carkog reza kroz jedinstven trening

PFHSC je jedinstveni trening i rehabilitacioni centar, u kojem primjenu najsavremenija dostignuća i znanja o ljudskom tijelu i treningu, kroz timski rad trenera, kineziologa i fizioterapeuta, mijenju živote ljudi na bolje. U tom procesu, polazna i ključna pretpostavka je uspostava i očuvanje zdravlja, nakon čega, primjenom znanja, iskustva i najsavremenije tehnologije, kontinuirano i predano rade na unaprjeđenju svih aspekata funkcionisanja ljudskog tijela, potrebnih za aktivniji i kvalitetniji život bez bolova. Birali smo ih kao najadekvatnije sagovornike na temu oporavka i kvalitetnijeg života nakon carskog reza.

Mamacom&ja: Kakve promene u telu nastaju nakon carskog reza, sa vašeg aspekta govoreći?

PFHSC trening centar: Carski rez, ukratko rečeno, predstavlja operativni, hirurški zahvat, tokom kojeg se, rezanjem abdomena i maternice vrši rađanje jednog djeteta ili više djece. Iz ugla neuro-mišićnog i mišićno-koštanog sistema u tijelu, nekoliko je važnih promjena, koje nastaju u tijelu nakon carskog reza, a koje direktno utiču na kvalitet života majke nakon poroda. Ovdje ćemo pomenuti samo neke.

Prvo, pored različitih slojeva tkiva, carskim rezom se prerežu i određeni nervi, kako oni koji iz centralnog nervnog sistema šalju informacije prema mišićima i drugim organima, tako i nervi koji šalju informacije iz mišića i drugih organa u centralni nervni sistem. Laički rečeno, da bismo se optimalno kretali, mozak treba sinhronizovano i koordinirano da upravlja mišićima. S druge strane, zbog prerezanih nerava, mozak majke, nakon carskog reza, nije u mogućnosti uspostaviti kvalitetnu vezu sa mišićima i organima čiji su nervi prerezani, što utiče na majčino kretanje, a nakon određenog vremena može dovesti do većeg broja mišćno-koštanih problema, bolova, disfunkcija i slično.

Drugo, obzirom da je tokom poroda prerezano i ušiveno nekoliko različitih slojeva tkiva, kroz proces zarastanja, stvara se ožiljno tkivo, koje je rigidnije, manje pokretljivo/mobilno, i slabije inervirano, pa se nerijetko dešava da se gubi osjećaj na dodir ili da se poveća osjetljivost u tom dijelu tijela. Nerijetko se dešava da majke više nikada ne dobiju puni i normalni osjećaj na dodir u predjelu cijelog ili samo jednog dijela ožiljka.

Treće, od svih ožiljaka nakon carskog reza, najočigledniji ožiljak je onaj koji se vidi na površini kože, a koji, u zavisnosti od operativnog zahvata može da bude, vertikalan ili horizontalan, i do 20 cm dug. Pored toga što je taj ožiljak u estetskom smislu vidljiv i izražen, od velikog je značaja i to što on ima direktan utjecaj na proces oporavka žene u postporođajnom periodu i vraćanje normalnim aktivnostima. Naime, zbog svoje rigidnosti, tvrdoće, nefleksibilnosti, ovaj ožiljak često ograničava pokretljivost tijela, zbog čega savijanje prema naprijed, ili podizanje ruku iznad glave, ili podizanje djeteta (ili drugog opterećenja) sa poda, može biti povezano sa poteškoćama. Drugim riječima, sjedanje, ustajanje, i bilo kakav rad počinju da predstavljaju problem u svakodnevnici i traju značajno duže od očekivanih 8-12 sedmica.

Četvrto, kod određenog broja majki, nakon carskog reza pojavi se dijastaza, kao stanje u kojem je došlo do vertikalnog odvajanja trbušnog zida po sredini, što, kao i carski rez, može da ima ozbiljne posljedice za majku, kako funkcionalne, tako i estetske.

Mamacom&ja: Koji su najčešći problemi sa kojima Vam se žene nakon carskog reza javljaju?

PFHSC trening centar: Nekoliko je problema, zbog kojih se klijentice javljaju u naš centar. Ono što je zanimljivo je da, vrlo često, majke niti ne povezuju svoje probleme sa carskim rezom (ili rezovima), a mi tokom anamneze i vršenja procjene funkcionalnosti kretnih obrazaca utvrdimo da je majka rađala na carski rez. Najčešći, primarni problemi, zbog kojih nam se majke javljaju su:

  • bolovi u leđima (naročito u donjem dijelu leđa)
  • slabost mišića u predjelu stomaka
  • bolovi u ramenima i vratu
  • bolovi u kukovima i koljenima.

Tokom razgovora, obično se konstatuje da, pored tih razloga, zbog kojih se majka nama javila, postoje i dodatni problemi, koje majka ne povezuje sa carskim rezom, a koji se manifestuju kao:

  • problemi u funkcionisanju mišića karličnog dna (nerijetko praćeni bolovima)
  • inkontinencija (nevoljnog uriniranja)
  • narušen obrazac disanja, što se reflektuje na rad srca (aritmije, povišen pritisak) i cjelokupnu fiziologiju u tijelu (slabiji rad jetre i bubrega), itd.
  • drugih problema u funkcionalnosti stabilne jezgre vašeg tijela.

Mamacom&ja: Kakav je Vaš pristup ženama koje su se porodile carskim rezom?

PFHSC trening centar: U principu, pristup majkama, koje su rađale na carski rez, ili su imale neku drugu abdominalnu operaciju (npr. policistični jajnici, slijepo crijevo, bruh/kila, žuč), uključujući i laparaskopske operacije (jer i laparaskopijom dolazi do presjecanja tkiva i nerava) podrazumijeva pregled, koji se sastoji od dva dijela.

Prvi se odnosi na testiranje funkcionalnosti kretnih obrazaca, tokom kojeg provjeravamo da li se majka može kretati u okviru optimalnih, očekivanih paramaterara funkcionalne anatomije i biomehanike. Naši certificirani eksperti za procjenu funkcionalnosti kretnih obrazaca provode sveobuhvatno testiranje, koje, zajedno sa interpretacijom rezultata, traje oko sat vremena. Tokom tog testiranja, konstatujemo nekoliko važnih stvari. Prvo, da li postoje vježbe, koje majka eventualno ne bi smjela raditi, jer bi joj u ovom trenutku nanijele više štete nego koristi. Drugo, koji su to kretni obrasci, u okviru kojih postoje disfunkcije ili asimetrije, a koje bismo u prvoj fazi trebali korigovati, kako bismo stvorili pretpostavke za intenzivnije vježbanje.

Drugi dio se odnosi na inicijalni pregled i konsultativni razgovor sa fizioterapeutskim osobljem. Tokom tog razgovora i pregleda, koji traje oko 30 minuta, utvrđuje se trenutno stanje majke iz ugla postojećih bolnih stanja, (ne)osjetljivog ožiljnog tkiva i estetskih aspekata ožiljka.

Nakon što je proveden sveobuhvatni pregled, naš tim kineziologa i terapeuta predlaže majci dinamiku i strukturu oporavka. Trajanje oporavka zavisi od većeg broja faktora, o kojima se sa majkom razgovara tokom cijelog procesa, kako bismo što prije ostvarili postavljene ciljeve oporavka.

Mamacom&ja: Koje se opcije mogu ponuditi za oporavak kroz tretmane i programe vežbanja u Centru?

PFHSC trening centar: Svakodnevno se susrećemo sa klijenticama, koje su imale iskustvo carskog reza, i nakon poroda određene probleme, koji se mogu i vrlo kvalitetno se rješavaju strukturiranim programom rehabilitacije i vježbanjem. Obzirom da se naš tim sastoji od vrhunskih trenera i fizioterapeuta, možemo pomoći majkama da, kroz različite tehnike fizikalne terapije i uz najsavremeniju opremu za rehabilitaciju i oporavak, izvršimo kvalitetne tretmane na ožiljcima i time utičemo kako na njihovo kvalitetnije i brže zarastanje, tako i na njihovu estetiku. Nakon što ožiljci zacijele, i uz odobrenje ordinirajućeg ljekara, pomažemo majkama da brzo i kvalitetno aktiviraju i jačaju mišice u predjelu stomaka i karlice, kako bi u potpunosti povratili stabilnost u predjelu stomaka, a što je od velikog značaja za sve što majku očekuje tokom prvih mjeseci brige o bebi. Na taj način, umanjujemo vjerovatnoću pojavljivanja bolova u leđima, inkontinencije, i drugih posljedica, koje nastaju nakon poroda. Na kraju, nakon sto smo aktivirali mišiće u predjelu abdomena, kroz najsavremeniji pristup treningu, po čemu smo regionalno prepoznati, omogućavamo majkama da povrate potpunu funkcionalnost svoga tijela, kako bi se što prije vratile redovnim svakodnevnim aktivnostima, poslu, ili sportu.

Ono što je posebno interesantno, i važno je napomenuti, je da je sve ovo moguće raditi i nekoliko godina nakon poroda. Dakle, činjenica da je majka rodila na carski rez prije dvije, tri, pet ili više godina, ne predstavlja prepreku da se sada započne sa procesom uspostavljanja optimalne funkcionalnosti tijela, naročito ako kod majke postoje bilo koji od gore navedenih problema.

 

PFHSC

Džemala Bijedića 160, Sarajevo BiH

info@pro-fit.ba

Tel: +387 62 692-016 (treninzi)

Tel: +387 60 324 0666 (fizikalna terapija)

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.