Odlično znam šta su prave vrednosti

Neizmerna posvećenost poslu i iskren pogled na svet dovele su je do statusa uspešne, jake i inspirativne žene. Naša sagovornica je Anita Keserović, mama dve devojčice, profesionalni šminker i autor online kursa o šminkanju za svaki dan.

Mamcom&ja: Kako biste sebe opisali. Ko je Anita danas?

Anita Keserović: Sebe bih opisala kao jaku ženu koja se bori. Pošteno. Danas sam neko ko je sve u životu naučio na svojim iskustvima, i ponosna sam što mi je Bog dao da uz pomoć roditelja uvek ostanem na pravoj strani, i da se u zlu nikad ne ponizim.

Mamcom&ja: Da li Vas je majčinstvo promenilo?

Anita Keserović: Majčinstvo menja svaku ženu, makar tok njenog života, jer smo svedoci da nije uvek majka ona koja rodi. Moja deca su meni prioritet, sve što radim i što ne radim je zbog njih.

Mamcom&ja: Ispričajte nam svoje priče o porođajima?

Anita Keserović: Prvi porođaj prirodni – državna bolnica, drugi carski – privatna bolnica. Prvi put užasno iskustvo zahvaljujući neljubaznom osoblju, a Boga mi i nestručnom. Moja prva ćerka je rođena uz pomoć vakuma u 21.veku. Moglo je bez toga, hvala Bogu mi smo prošle dobro tj. bez posledica.

Drugo iskustvo predivno, što se tiče tretmana, osoblja, brige i nege. Oporavak od carskog mi je teže pao jer je to ozbiljna operacija i već sam bila starija. Da mogu glasala bih za prirodni ali da se babice posvete porodilji, kao i sam doktor. Malo više ljudskosti i empatije. Toga nedostaje generalno svuda.

Mamcom&ja: Koliko ste ulagali u edukaciju u sebe, novu ulogu (majke) i posao?

Anita Keserović: Ulagala sam i ulažem, mada mi se ta reč ne sviđa. Rekla bih sa učim, trudim se, preispitujem, konstantno, pričam sa decom non stop, grešim, kao i svaki roditelj, ali se uvek izvinim deci kad prenaglim ili budem nepravedna. Učim ih da svi grešimo, objasnim da mi je loš dan, da nisam lepo odreagovala i izvinim se kad pogrešim. To mi je jako važno. Nemam onaj sistem “zato što ja kažem, ja sam mama, ja sve znam, najpametnja sam” ne. Rad na sebi kod mene znači približavanje Bogu što je više moguće svojim delima.

Mamcom&ja: Kako vaš dan izgleda?

Anita Keserović: Moj dan izgleda kao kod svake druge majke: rano buđenje, spremanje starije ćerke za školu, mlađe za vrtić. Dok su odustne, trening za moju dušu, tj glavu, raspremanje, šminkanje klijenata, snimanje za mreže, veš, usisivač, nabavke, stres u saobraćaju ludom. Kada deca dođu skoro svakodnevno organizujem neka druženja sa drugom decom, pravim im palačinke, idemo u igraonicu, samo da ne sede u stanu i gledaju telefone. Ja šetam po kiši sa njima, samo da nije pljusak. Svi parkovi su naši.

Mamcom&ja: Ko Vam je najveća podrška?

Anita Keserović: Roditelji, i par prijatelja koje bi svima poželela.

Mamcom&ja: Koje su glavne vodilje u vaspitanju devojčica?

Anita Keserović: Što se tiče vaspitanja u ovo vreme, mene samo brine jedno: da ne probaju nikad ništa od poroka kao što ni brat i ja nismo nikada ništa. Danas se kroz pesme, kroz sve, provlači droga-lajna-crta i to je kao pre-kul, to svi uzimaju. Zgrošena sam. U tom smislu sa samo seljanka koja ne prati trend. Imam taj strah i o tome im pričam kako će im nuditi kako će reći da je to ništa strašno, i šta sledi posle. Pokazujem im slike narkomana da vide šta je to.

Što se tiče drugih stvari moja deca su empatična, skromna, i preslikavam na njih ono što su roditelji meni usadili, sad koliko to danas “pali” videćemo.

Mamcom&ja:  Kako ste prevazišli teške životne periode?

Anita Keserović: Najteži dani su bili kada sam shvatila da ću se razvesti i da moj brak neće trajati. Dok sam razmišljala da li ću moći sve to i kako, jer razvod nije mala, već velika smrt ukoliko ste normalna osoba. Ja se nisam razvela zbog treće osobe, i sl stvari.

Kada jedna porodica puca, a imate decu to je jako stresno i teško, ko to preživi…. Uh. Ogromno iskustvo, uz pomoć prihatelja, koji su me svakodnevno zvali i posećivali, i uz pomoć crkve i Boga. Vreme je potrebno, i dati sebi pravo da odboluješ, ne osobu kao osobu, već zajednicu koje više nema. Gledati da deca što manje pate. Dala sam 300% sebe tu. Bog mi je pomogao i davao mi snagu. Ja nisam majka koja se razvela da bi menjala sto partnera i upoznavala decu sa bilo kim, niti da bih pljuvala oca njihovog. Moj bivši suprug i ja smo prijatelji zauvek, imamo decu, i neke lepe uspomene iza nas. Nikad nisam razumela ljude koji posle razvoda pričaju i to loše pričaju o bivšem. Meni kad presečem je kraj. Nema trunke zle krvi. Ostajemo prijatelji zauvek.

Mamcom&ja: Možete nam reći više o karijeri i kako ste uspeli stići do mesta na kojem ste danas?

Anita Keserović: Šminkanjem se bavim osam godina, ovo na mrezama kako god nazvali taj posao, jer jeste posao, nisam ništa uradila sem jednog videa od minut kako se pravilno nanosi mascara. Žene su poludele za mnom zbog mog načina kako pričam. Tako kažu. Za godinu i po na tri mreže imam veliki broj ljudi koji me prate. Hvala svakom od njih na podršci. Stigla sam tu jer sam brutalno iskrena. Uvek u svemu.

Mamcom&ja: Šta je po Vašem mišljenju najvažnije da bi se žena osećala ostvareno?

Anita Keserović: Za svaku ženu je to nešto drugo, što čini da se oseća ostvareno. Za mene nedostaje jedna pazla i reći ću da sam skroz ostvarena, a to je posao. NeŠto vezano za posao, necu da otkrivam detalje nije bitno to, bitno je da tu imam da radim dosta. Sve drugo imam, dao mi Bog. Ne jurim ništa i nikoga, samo me zanimaju deca, vaspitanje njihovo, i moj posao. Sve drugo ako dođe, ako se desi super, a ako ne isto super. Nisam neiživljena, nisam klinka, i odlično znam šta su prave vrednosti.

 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.