Nikada nije prerano za uživanje u masaži!

Kao babica, prilikom kupanja beba u porodilštu, svakoj bebi volim da priredim masažu. Prilikom otpusta majkama savjetujem isto da nastave. Nježna masaža, predstavlja veliko zadovoljstvo za bebu, ali i za majku.

Beba ima svoj ritam: spavanje, hranjenje, kupanja… i tako u prvih šest mjeseci. Da bi uspostavili bliskost i sigunost sa svojim djetetom, jer pričom u tom periodu ne možete, možete se koristiti dodirom i zagrljajem.

Svu svoju ljubav možete preneti na bebu putem masaže!

Masaža pospešuje da se beba dobro osjeća, potstiče povezivanje između majke i djeteta, a uz to stimuliše varenje, kariovaskularni sistem, centralni nervni sistem, povećava nivo hormona sreće, poboljšava kvalitet sna i spavanje. Takođe, kod beba dolazi i do smanjenja grčeva, regulacije stolice, umanjenja nelagode pri nicanja zubića.

Prije nego krenete s masažom valjalo bi pripremiti sledeće:

  • temperatura u sobi mora biti prijatna, 22 i 24 ºC;
  • ruke oprane, bez nakita;
  • nokti glatko podrezani, kako ne biste ogrebali nježnu bebinu kožu.

 

Za masaže pripremite  ulje namenjeno za njegu osjetljive bebine kože. Masirajte polako, ravnomjernim, nježnim pokretima u istom ritmu.

Masaža stvara intiman odnos između bebe i majke, ali ne zaboravite da je to prilika za tate da se povežu sa svojom bebom. Masaža je sredstvo da se oba roditelja zbliže sa svojom bebom. 

Sugerišem da se u svom mestu stanovanja na vrijeme raspitate o radionicama i sertifikovanim trenerima za masažu beba, kako bi zajedno naučili tehnike masiranja bebe.  


Sanja Stanišić, babica

Slični tekstovi

Nema te buke koja može više da probudi od tišine koja se spontano javi u dečjoj igri. Trenuci su za skakanje iz mesta i

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.