Nikada nije prerano za uživanje u masaži!

Kao babica, prilikom kupanja beba u porodilštu, svakoj bebi volim da priredim masažu. Prilikom otpusta majkama savjetujem isto da nastave. Nježna masaža, predstavlja veliko zadovoljstvo za bebu, ali i za majku.

Beba ima svoj ritam: spavanje, hranjenje, kupanja… i tako u prvih šest mjeseci. Da bi uspostavili bliskost i sigunost sa svojim djetetom, jer pričom u tom periodu ne možete, možete se koristiti dodirom i zagrljajem.

Svu svoju ljubav možete preneti na bebu putem masaže!

Masaža pospešuje da se beba dobro osjeća, potstiče povezivanje između majke i djeteta, a uz to stimuliše varenje, kariovaskularni sistem, centralni nervni sistem, povećava nivo hormona sreće, poboljšava kvalitet sna i spavanje. Takođe, kod beba dolazi i do smanjenja grčeva, regulacije stolice, umanjenja nelagode pri nicanja zubića.

Prije nego krenete s masažom valjalo bi pripremiti sledeće:

  • temperatura u sobi mora biti prijatna, 22 i 24 ºC;
  • ruke oprane, bez nakita;
  • nokti glatko podrezani, kako ne biste ogrebali nježnu bebinu kožu.

 

Za masaže pripremite  ulje namenjeno za njegu osjetljive bebine kože. Masirajte polako, ravnomjernim, nježnim pokretima u istom ritmu.

Masaža stvara intiman odnos između bebe i majke, ali ne zaboravite da je to prilika za tate da se povežu sa svojom bebom. Masaža je sredstvo da se oba roditelja zbliže sa svojom bebom. 

Sugerišem da se u svom mestu stanovanja na vrijeme raspitate o radionicama i sertifikovanim trenerima za masažu beba, kako bi zajedno naučili tehnike masiranja bebe.  


Sanja Stanišić, babica

Slični tekstovi

Naš sagovornik je Nemanja Milanović, tata jedne prelepe devojčice, koji stoji iza profila @tata_jedne_hane. Zavirili smo u njihov svet i razgovarali o porodičnim vrednostima

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.