Nega bebe u prvim danima

Koliko god se budući roditelji pripremaju za dolazak bebe kući, suočavaju se sa mnogobrojnim pitanjima u praksi. Da bi otklonili najčešće dileme u vezi sa negom novorodjene bebe pozvali smo u goste Marka Obradovića, koji je pedijatrijski tehničar i savetnika za dojenje i negu beba.

Mamacom&ja: Tri saveta koja uvek budućoj mami uputite?

Marko Obradović: Tri zlatna saveta koja uvek koja uvek podelim sa mamama i sa kojima počinjem svako predavanje su: Dojite bebu na svaki njen zahtev. Dojenje nije samo hranjenje. Ovakav pristup će na najbolji način pomoći bebinu adaptaciju na spoljni svet, a pored toga i na najprirodniji način regulisati sve potrebe za hranom i vodom. Nosite Vašu bebu i uživajte zajedno u kontaktu koža na kožu. Iako vlada mišljenje da se ovako navikavaju na ruke, nošenje u prvim mesecima života ima ogroman značaj. Bebe ne doživljavaju svet kao i mi već osećaju stalnu ugroženost, a kontakt sa Vama im pruža osećaj sigurnosti i bezbednosti. Redovno negujte bebu. Zbog svoje nesamostalnosti prepuštene su nama da o njima brinemo. Svakodnevno zagledajte Vašu bebu i održavajte njene sisteme. Umivajte im lice, četkajte kosu, čistite nos i oči i redovno menjajte jednokratne pelene. Ukoliko niste sigurni oko nečega bolje postavite 100 pitanja nekome ko je stručan nego razmišljati i rizikovati.

Mamacom&ja: Vaša preporuka za kupanje beba?

Marko Obradović:  Smatram da nismo svi isti i da ne bi trebalo da postoji univerzalno pravilo. Neke bebe imaju češću, svakodnevnu potrebu za kupanjem jer se više i brže prljaju, a ne bi trebalo zaboraviti i umirujući efekat vode. Nije retkost da se bebe i zaigraju u vodi pa se ovakvo kupanje često otegne duže od očekivanog. Ako im prija kupajte ih često. Neka deca ipak kupanje doživljavaju traumatično ili imaju osetljiviju kožu kojoj ne prija voda i kozmetika. U ovakvim slučajevima nema potrebe forsirati bebu svakodnevno već bi kupanje trebalo praktikovati na par dana i to “brzom metodom”.

Mamacom&ja: Koje su nam stvari (oprema) neophodni za samostalno kupanje bebe?

Marko Obradović: Samostalno kupanje bebe je često zahtevan poduhvat i za najiskusnije mame. Zbog potrebe za ispiranjem čistom vodom, kupanje u kadici nije realna opcija, tako da se u ovakvim “samostalnim” situacijama ipak savetuje da “tuširate” bebu.

Mamacom&ja: Kako umiriti stomačne grčeve kod beba? Da li preporučujete masažu?

Marko Obradović: Grčevi su jako kompleksna pojava za razumeti jer ih svako proživljava različito i mogu delovati iscrpno i na bebu i na njenu porodicu. Pre svega, treba razgraničiti šta se podrazumeva pod grčevima kod beba. Sve bebe se grče, a često je grčenje praćeno plakanjem. Ipak ovo ne znači da beba pati od grčeva, niti da je boli stomak. Kaže se da beba pati od grčeva ukoliko nakon 14. dana života, barem 3 od 7 dana vreme plakanja prelazi 120 minuta dnevno. Dakle pravi infantilni kolici nisu tek po koji grč i 5 minuta plakanja.

Od metoda koje mogu pomoći su: dojenje na zahtev, kontakt koža na kožu, svodlovanje, masaža i grejanje stomačića.

Mamacom&ja: Da li mame treba da prate težinu bebe i koje su preporuke za napredak, a gde je granica za javiti pedijatru?

Marko Obradović: Povremeno praćenje težine je uvek poželjna opcija jer omogućava da se problem spreči u nastajanju. Ipak, prečesto merenje isto tako može da stvori zabludu ili dovede do pogrešnog zaključka. Težinu je optimalno meriti jednom nedeljno. Napredak je napredak i kakav god bio dobar je.

Postoje smernice o poželjnom prosečnom dnevnom prihodovanju (15-30 grama dnevno), ali ni njih ne bi trebalo shvatiti isključivo jer nije sve u težini kada je reč o napredovanju. Moja glavna smernica je da bi dete trebalo do 14. dana da povrati porođajnu težinu. Ukoliko se nakon ili u toku ovog perioda konstatuje neki problem, a želite da isključivo dojite predlažem da se konsultujete sa savetnicom ili savetnikom za dojenje pre svega.

Mamacom&ja: Da li se bebama seku noktići u prvim nedeljama po rodjenju?

Marko Obradović: Skraćivanje noktiju je prilično zahtevan poduhvat jer su nokti bebe nežni i mekani, mada prilično efikasni kada je reč o grebanju. Nije retkost da se nenamerno dese i povrede jagodice prsta. Upravo zbog ovoga je sigurnije koristiti zaštitne rukavice neko vreme ili poslužiti se specijalnom turpijom koja ima bezbedonosni mehanizam.

Mamacom&ja: Kod novorođenih beba može se pojaviti sekrecija iz očiju tokom prvih nedelja života. Kako/čime tretirati okice?

Marko Obradović:  Ukoliko je u pitanju povremeno prisutan čvrst, providan ili žućkast sekret (krmelj) dovoljno je umivanje lica bebe. Ako se ipak pojavi čest sluzav, zelen ili žut sekret iz jednog ili oba oka, toaletu bi trebalo vršiti po potrebi sterilnim tupferom gaze koji je prethodno nakvašen fiziološkim rastvorom. Oko brišite od spoljnog ka unutrašnjem delu, a za svaki novi pokret koristite čist tupfer.

Mamacom&ja: Kod beba se može pojaviti čitav niz osipa: ekcem, suva koža, osip od vrućine I dr. Koji su vaši saveti u tim situacijama?

Marko Obradović: Promene po koži su veoma česta pojava kod novorođenčadi zbog činjenice da oni po prvi put dolaze u kontakt sa različitim alergenima iz spoljne sredine. Ipak, bez obzira na to što je većina potpuno normalna, promene koje se ubrzano šire ili opstaju duži vremenski period mogu ukazivati na neki dublji problem pa ne bi bilo loše konsultovati se sa nekim ko je stručan u tom polju (pedijatrijska sestra ili pedijatar)

Mamacom&ja: Saveti za komunikaciju sa bebom u prvim nedeljama?

Marko Obradović: Pošto se bebama čulo sluha i vida tek razvijaju u prvim nedeljama, glavni način primanja draži i komunikacije je dodir. Kao sto sam već savetovao- dojite bebu na zahtev, nosite je po potrebi i praktikujte česte sesije kontakta koža na kožu. Svakako, uz sve ovo, pričajte sa bebom, pevajte i slobodno vežbajte sa njom od najranijeg perioda.

Marko Obradović je autor bloga markoobradovic.rs/ gde možete pronaći sveobuhvatne stručne članke/savete/preporuke za negu i dojenje beba. 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.