Sve faze motoričkog razvoja

Razvoj beba u prvoj godini života podrazumjeva u velikoj mjeri promjenu položaju (iz ležećeg , sedećeg preko puzećeg do stojećeg), kojima se menja bebina perspektiva i utiče direktno na neuronsku stimulaciju bebinog mozga. Izuzetno je važno da sve motoričke faze u bebinom razvoju roditelji prate i podržavaju. Kako bi imali što više informacija za adekvatnu podršku motoričkih sposobnosti prof. dr Ajša Meholjić Fetahović izdvaja glavne smernice za bebin razvoj u prvih dvanaest meseci.

Normalan motorni razvoj djeteta u prvih dvanaest mjeseci podrazumjeva: pravilan i pravovremeni razvoj motorike tokom prve godine života važan je pokazatelj zdravlja djeteta kao i da li ima odstupanja; svako dijete ima svoj tempo razvoja – razvojne faze; važno je poznavanje vremena nastupanja i način izvođenja pojedine razvojne faze; zdravo dijete nije potrebno «požurivati» kako ne bi došlo do problema nezrelog usvajanja viših  faza razvoja; razvoj normalnog pokreta omogućuju: normalan mišićni tonus, normalna pokretljivost, reakcije uspravljanja i reakcije ravnoteže.

PRVI MJESEC ŽIVOTA: dominantna fiziološka fleksija u prvih deset dana (fetalni položaj); nakon toga slabi fleksija ekstremiteta, oslobađa disajne puteve; prisutni su primitivni refleksi; pri sjedenju se klati nema kontrole fleksora, leđa okrugla, karlica okomita na podlogu; pri stajanju pasivno se odupire, automatski hod, kao i laka ekstenzija (ispružena) koljena; okreće glavu na obje strane; ručice flektira (savijene u laktovima), šake stisnute u pesnice; noge flektirane (savijene u koljenima); arlica visoko podignuta od podloge; leži asimetrično.   

DRUGI MJESEC ŽIVOTA: počinje uspravljanje glave i vrata, glava u srednjoj liniji nakratko da bi fiksiralo roditelja; palmarni grasp (stisak šake) još prisutan ali manje izražen; fleksija i dalje slabi, fleksori vrata (mišići prednje strane vrata) su nešto jači, povećava se abdukcija (odmicanje) i vanjska rotacija gornjim i donjim ekstremitetima; povećava se ekstenzija koljena; trbušni položaj  je još nestabilan, na kratko odiže glavu od podloge ne drži ravnotežu, leži sa iskošenim trupom; noge su u svim zglobovima sasvim savijene ili pružene; reaguje na zvuk; počinje da guče.

TREĆI MJESEC ŽIVOTA: počinje simetrija položaja, glava u medijalnoj (sednjoj) liniji, povećava se ekstenzija, glava se podiže, oslonac na podlaktice, lakat je u liniji ramena, karlica se približava podlozi, pri stajanju počinje prenošenje težine, noge su u abdukciji, spoljnoj rotaciji i laganoj ekstenziji, počinje da savija prste stopala.

ČETVRTI MJESEC ŽIVOTA: povećava se simetrija; uspostavljena kontrola očiju; kontrola glave je dobra kao i lateralno uspravljanje glave; realizira rotacije sa leđa na stomak; u položaju na stomaku podiže grudni koš, rotira glavu i prebacuje težinu na jednu stranu; postoji svjesnost tijela; oči usmjerava prema okolini; povećava se ekstenzija kuka, karlica je na podlozi; pri sjedenju leđa se ispravljaju.

PETI MJESEC ŽIVOTA: počinje se razvijati ravnoteža; počinje se okretati sa stomaka na leđa; u leđnom položaju javlja se vizuelna interakcija – pruža ruke prema majci; približava stopala ustima, postaje svjesno svoga tijela; formirana prednja odbrambena reakcija dok sjedi; može stajati, puno opterećenje pri stajanju; kreće se u krug po podlozi za igračkom dok je na stomaku; formira bočni oslonac na lakat na kratko.

ŠESTI  MJESEC ŽIVOTA: pruža ruke prema naprijed; kreće se u krug po podlozi za igračkom dok je na stomaku; formira bočni oslonac na lakat na kratko; ramena su visoko od podloge, oslonac na potpuno ispružene ruke dok je na stomaku; stabilan u položaju na stomaku; glavna težina je na stomaku; prebacuje igračku iz ruke u ruku; razlikuje jake boje; imitira zvukove; zabavlja se igranjem sa svojim rukama i nogama; pri sjedenju uspostavljena kontrola trupa, ispravlja leđa; razvijena prednja odbrambena reakcija pri sijedu; bočne odbrambene reakcije pri sijedu u razvoju; stoji uz potpuno opterećenje na nogama, oslonac na puna stopala.

 

SEDMI MJESEC ŽIVOTA: postignuta potpuna ravnoteža u položaju na leđima, a razvija se i u sjedenju; težina tijela pomijera se prema karlici; u položaju na stomaku zauzima četvoronožni položaj, razvijena je ekstenzija laktova, ručnih zglobova i prstiju; formira se lumbalna lordoza (krivina krstačne kičme); samostalno se posijeda preko boka, prelazi iz sjedenja u položaj na stomak prebacujući bočno težinu, ravnoteža je precizna; razvijene bočne odbrambene reakcije; česte promjene položaja; razvija pincetni hvat (razvija se fina motorika, hvat sa dva prsta); hvata predmete sa oduševljenjem, imitira govor, kombinuje slogove u još samo njemu razumljive riječi, lupa stvar od stvar.

OSMI MJESEC ŽIVOTA: ravnoteža u sjedenju potpuno postignuta, razvija se stražnja odbrambena reakcija pri sijedu; puže po tipu „komandosa“ ili četvoronožno; postoji opozicija palac-prsti, razvijen pincetni hvat; sam se podiže iz klečećeg i poluklečećeg položaja i stoji pridržavajući se jednom rukom; govori mama-tata; razvijena rotacija trupa u sjedećem položaju, hvata male predmete u sjedećem položaju.

DEVETI MJESEC ŽIVOTA: pri sjedenju kontrola trupa dobro razvijena, funkcionalna aktivnost je veća, koristi razne pozicije donjih ekstremiteta, često je bočno sjedenje, povećana je pokretljivost kukova, sjedenje sa raširenim nogama, razvija fine manipulativne vještine dok sjedi; puže četveronožno; kleči uz nepotpunu ekstenziju kukova; koristi ruke i noge znatno aktivnije, hoda poluklečeći; kreće se oko namještaja i pravi poluokret u pravcu kretanja; hoda i pridržava se sa obje ruke, smanjuje se abdukcija i vanjska rotacija kukova i nogu; govori mama, tata odgovarajućem roditelju, maše pa-pa.

DESETI MJESEC ŽIVOTA: povećava fine vještine ruku ali koristi primitivne pozicije nogu, posmatra finu motoriku ruku; podiže se iz klečanja i poluklečanja, samostalno se oslanja na noge, ponekad potrebna podrška ruku; hoda pridržavajući se sa obje ruke, koristi rotaciju karlice, ima veću kontrolu pokreta kuka; odgovara na ime i razumije značenje riječi NE; ono što želi pokazuje gestama; zna staviti igračku u kutiju; pije iz čaše.

JEDANAESTI MJESEC ŽIVOTA: zauzima različite pozicije pri sijedu, duže sjedi i koristi bočno sjedenje, kontroliše rotaciju trupa; češće koristi pozicije klečeću i poliklečeću poziciju i povećava kontrolu kukova; koristi klečanje za ustajanje, simetrično koristi ekstremitete, malo koristi ruke za oslonac, stoji samostalno uz abducirane kukove i veću površinu oslonca;; krstari” po kući i doseže namještaj još uvijek uz pridržavanje jednom rukom; na kratko može da stoji samostalno; govori mama i tata ali sada zna kome se obraća, igra se „kuc-kuc”, razumije jednostavne instrukcije.

DVANAESTI MJESEC ŽIVOTA: uspravan stav u većini kretanja, ravnoteža prisutna u svim pozicijama; ustajanje i stajanje: oslonac na obje noge, više ne koristi ruke za oslonac, prebacuje težinu i podiže jednu nogu; hodanje: pokušava hodati bez pomoći, povećava ekstenziju trupa; razvija samostalni hod od 12-14 mjeseci starosti; govor postaje sličan pravom, još uvijek pokazuje gestama ono što želi, šara bojicama, govori par riječi osim mama i ta

Nakon ovog perioda usavršava preciznu motoriku, stabilizira uspravan stav, učvršćuje ravnotežni položaj i savladava vještine aktivnosti odrastanja. 

ZNACI UPOZORENJA ILI SIMPTOMI RIZIKA su znaci odstupanja od normalnog razvoja uslijed oštećenja centralnog nervnog sistema. Oni su znaci upozorenja na koje je nužno reagovati sa odgovarajućom terapijom radi sprječavanja razvoja kliničke slike oštećenja centralnog nervnog sistema koje vodi cerebralnoj paralizi. Dvadeset do trideset posto (20-30%) bolesnika razvojne dobi čine djeca sa oštećenjem centralnog nervnog sistema i predstavljaju jednu od najprevalentnijih morbiditetnih skupina te životne dobi.

 Oštećenje nezrelog mozga može dovesti do lakših ili težih poremećaja razvoja djeteta. Kod novorođenčadi i dojenčadi se odstupanje od normalnog razvoja pokazuje kao slaba kontrola glave poslije dobi od tri mjeseca, poremećaj napetosti mišića (krutost ili mlitavost dijela tijela, jedne polovine ili cijelog tijela), uz znatno smanjenu prirodnu raznolikost pokreta koja je zamijenjena oskudnim, istovrsnim pokretima ili pretjeranim pokretima izazvanim bilo kakvim podražajem, nesposobnost sjedenja bez potpore od osmog mjeseca, upotreba samo jedne strane tijela. 

Uz to se može javiti pretjerana razdražljivost, poremećaj ritma budnosti i spavanja, prekomjerni plač, poteškoće hranjenja, odsutnost osmjeha, a katkada uz povišenu temperaturu ili bez nje javljaju i grčevi-konvulzije. 

Ukoliko se otkriju simptomi rizika odgovarajućim medicinskim postupcima može se spriječiti dalji razvoj poremećaja, bolesti ili oštećenja. Nažalost, kada roditelj uoči ispoljene znakove poremećaja ili bolesti, tada više nije moguće spriječiti oštećenje, može se samo liječiti. Roditelji obično uočavaju većinu poremećaja u razvoju oko osmog ili devetog mjeseca života djeteta, a tada je već prilično kasno za djelotvornu medicinsku pomoć.

PREVENTIVNU POSJETU FIZIJATRU bilo bi dobro realizirati odmah po rođenju, odsnosno kada je majka spremna da se obuči kako rukovati djetetom (handling), kako ga skidati i oblačiti, kako ga hraniti, nositi, kako držati da podrigne, u kom položaqju dijete treba da spava. Nekada je ovo dobro realizirati još u trudnoći kako bi majka bila spremna da sve ove aktivnosti odmah primijeni.

Što se tiče odstupanja u motoričkom razvoju, ona se mogu uočiti već u prvom mjesecu života. Do trećeg mjeseca života dojenčeta jasno se mogu uočiti i manja odstupanja koja treba korigovati i koja mogu kasnije uticati na motorički razvoj djeteta.

 

Nisu potrebna nikakva pomagala da bi dijete prohodalo. Vrlo često se koriste dubci i hodalice, ali za njima nema nikakve potrebe, donose više štete nego koristi!

Prof. dr Ajša Meholjić Fetahović
Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije
Romana Petrovića 9
71000 Sarajevo
mob: (387) 61 219-298

Slični tekstovi

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.