Mama bez blama

Rekli su da neće biti lako, bili su u pravu. Teško je. Od jutra do sjutra neko zavisi od tebe. Tvoje grudi su tom malom biću hrana, utjeha, utočište. Moje više nikada neće biti iste, a i ne moraju. One nisu objekat požude već su stvorene da iz njih teče mlijeko koje će jednog dana nahraniti dijete. Vaše dijete.
Ni moje tijelo više nije isto. Ja se, iskrena da budem, ni ne trudim da izgledam savršeno, da pod nekom prisilom mršam, držim dijete, treniram. Ovo posljednje i mrzim. Devet mjeseci nosimo u svom stomaku taj mali smotuljak, isto toliko treba tijelu i da se oporavi. Stoga, čemu svo ovo takmičenje među mamama? A najbitnije, kad je započet taj apsurd da moramo izgledati kao sa modne piste mjesec dana nakon porođaja? I svo to moranje kad tad naiđe na slab šav pa popuca.
Zato je bitno ostati svoj. Voljeti novu sebe. Mene nije sramota da kažem kako sam jutros svezala ovako kosu jer noć prije nisam stigla da je operem. Da sam uzela prvu haljinu sa vješalice koja ne zahtijeva peglanje. Da čim smo sjeli dijete je tražilo da jede i uflekala sam se mlijekom. Da nosim ravne sandale jer sam sa svojim djetetom plesala po terasi kafića, zato što se tako kasnije najljepše uspava. Da umjesto tašne nosim ranac sa pelenama, presvlakom, igračkama… Mene nije sramota stomačića koji se i dalje vidi i najvjerovatnije će ostati zbog dijastaze. Niti toga što se većinom ni ne našminkam.  Nije me sramota ničega što čini jednu mladu mamu koja nema rivale baš zato jer se ne takmiči ni sa kim. Mene neće pogoditi nijedan komentar zašto nisam kao većina mama na društvenim mrežama. Shvatite, ja to i ne želim.
Meni je bitnije od glamura srećno i nahranjeno dijete, skuvan ručak, dovoljno sna i prije svega zagrljaj uveče s mužem kada oboje onako umorni jedno drugom kažemo: volim te.
Sve ostalo ako usput stignem je divno. Ako ne, nije da ne može da sačeka.
Uostalom, žena se ne mjeri kilogramima, obimom struka, količinom šminke i odabirom odjeće. Za mene će ona uvijek biti nešto više, dublje, moćnije. I uvijek će me prije oboriti s nogu način na koji razmišlja, negoli koliko je vremena uložila u sebe da izgleda kao sa crvenog tepiha.

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.