Ma snaći će se mama!

Sa ove  vremenske distance – daleko je. Oni su već dEčaci samostalni u mnogim svakodnevnim aktivnostima, a ja se iznova svaki put pitam “ kad pre i kako?”  Da me neko priupita “znam li šta o bebama?”  pomislila bih kako nemam pojma i da sam sve zaboravila, no ipak bih odgovorila “snašla bih se!”

U toj rečenici leži sva mudrost ranog, a boga mi i nešto kasnijeg materinstva – “Snašla se”…ili  “Snaći će se”.

…Jer koliko god se činilo zahtevno, pogotovu danas kada nas savetuju sa svih strana, te koriguju i usmeravaju, svaka se žena u toj ulozi snađe na svoj i neponovljivi način.

I čemu brige onda?

Pa ne puštaju ih da se snađu. Bar ne tako brzo.

Prvo kod kuće, a potom na TV-u, internetu, društvenim mrežma…Sve vreme se stvara taj osećaj da mama ne može biti dobra mama ako ne kupi još jedan u nizu reklmiranih proizvoda, koji sve i da pozajmi od bliskih ljudi “nije isto kao kada je nov”- dobacuju sa strane…Ponavljaju joj da ne može sama sa bebom i da bolje odmah izreguliše to neko vreme za sebe i svoje nokte. Da ukoliko se ne uključi u neku od popularnih savetodvnih grupa, da neće stići da postigne sve u odgoju i vaspitnju, te bolje da se javlja tačno na vreme i to svakog dana …

A vreme prolazi…Beba svojim ritmom neminovno prizove umor mami koji učini da u pakovanju bebine torbe zaboravi po neki savremeni aparat, smetne s’ uma šifru ili zaturi telefon, pa ni da se javi mamama vršnjakinjama iz istog sosa. Onda se baš kad zatreba par ruku  više u kući desi da su svi zauzeti i da se to ‘samo mamino vreme’ ipak pomera za vreme kad drugi imaju vremena da pomognu.

Desi se… Verujte mi na reč da se sigurno nešto od toga uvek desi. Pre ili kasnije.

Tad mama shvati da je sama i da sve što joj zapravo treba je u njenim rukama, srcu i glavi. Shvati da je sve to isto tako mogla baš i od prvog dana i da ju je sva ta “buka” u predlozima, savetima, preteranoj i preranoj virtuelnoj i realnoj podršci, reklamiranim predmetima, učinila porodiljske dane težim.

A zapravo su samo tri stvari glavne koje bi trebalo da se nađu na svakom porodiljskom spisku, za koje niko nikada ne tvrdi da su najneophodije. Možda jer ih podrazumevaju, a možda jer su ih davno zaboravili što bi me više rastužilo.

Ljubav, mir i strpljenje. Tri su najneophodnije stvari koje bi svaka mama po prirodi te uloge trebalo da ima u svakom trenutku. Svaku treba štriklirati jasno, jer tek nedostatak makar i jedne otvara put ka daljim realnim potrebama sa spiska. Nekad će to biti zagrljaj bliske osobe, nekad seansa kod psihoterapeuta, a nekad samo malo više privatnosti i ličnog prostora u kojem će se osećati mirno i bezbrižno sa svojom bebom.

A za sve ostalo? Ma snaći će se mama!

Neki su odavno rekli, a ja ću samo na sličan način da ponovim misao – Mama i ne treba da je savršeno dobra, ali je poželjno da je dobro sve vreme.

 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.