Lečenje alergijskih bolesti je maraton, a ne trka na 100 metara!

Upoznajte Snežanu Šundić – Vardić, predsednicu Udruženja “Alergija i ja”, koja putem internet platformi i društvenih mreža pruža pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani.

Mamacom&ja: Kako biste sebe ukratko opisali danas?

Snežana Šundić – Vardić: Nezgodno je govoriti o sebi, pogotovo kada treba da se predstavimo drugima u najboljem svetlu. Snežana danas i pre – ista je osoba, osoba koja čuva svoju autentičnost i načela, bez obzira na situacije i okolnosti. Ljubitelj prirode i prirodnog ljudskog ponašanja, stalni borac za pravdu, avanturista, ali i kućni tip, svakako neko ko svaki dan ima potrebu da uradi ili nauči nešto novo.

Mamacom&ja: Da li Vas je majčinstvo promenilo?

Snežana Šundić – Vardić: Kad sam postala mama, sve se promenilo, od životnih prioriteta do organizacije vremena. To su neminovne, prirodne promene i zahvalna sam svaki dan što se te promene dešavaju. Sa druge strane, te promene doprinose i jačanju naših najčvršćih načela, ono što je svaki čovek u svojoj biti i zahvalna sam im što utiču na nepromenljivost takvih stvari, uprkos izazovima koje svakodnevni život donosi. U tom smislu sam i dalje ista – ista ona devojčica od 5 godina, koja je svakom detetu, koje plače kad ostane u vrtiću, pružala ruku i zabavljala ga, dok mama i tata ne dođu po njega.

Mamacom&ja: Čime se trenutno bavite i kako je nastala ideja da osnujete Udruženje za pomoć i podršku roditeljima dece sa alergijama?

Snežana Šundić – Vardić: Udruženje pacijenata sam osnovala, pretpostavljate, iz ličnih pobuda. Moj mlađi sin je imao težak oblik atopijskog ekcema i ima multipla alergije na hranu. Suočena sa raznim problemima, od same otežane dijagnostike, do nedostatka savremene terapije i nerazumevanja društva, rešila sam da sve napore koje ulažem u poboljšanje kvaliteta života i lečenja svog deteta usmerim na sve one koji se suočavaju sa istim problemima. Trenutno koristim tu privilegiju da budem glas osoba sa alergijskim problemima i utičem na promene društva koje doprinose bolji zdravstveni položaj i život roditelja i negovatelja i osoba sa atopijskim ekcemom, alergijama i alergijskom astmom.

Mamacom&ja: Koje su aktivnosti Udruženje?

Snežana Šundić – Vardić: Naše Udruženje “Alergija i ja” ima nekoliko projekata koje sprovodi kroz razne aktivnosti. Organizujemo Alergološka savetovališta, edukativna predavanja i druge edukativne sadržaje na našem web sajtu i društvenim mrežama, psihološke radionice. Takođe, naše udruženje zagovara dostupnost dijagnostike, lekova i savremenih terapija mnogim inicijativama koje organizujemo.

Mamacom&ja: Kako je izgledao Vaš put do dijagnostifikovanja i tretmana alergija kod dece?

Snežana Šundić – Vardić: Uprkos tome što sam prilično bila upoznata sa dijagnostikovanjem i terapijama, još sa bratanicom i starijim detetom, put dijagnostikovanja, lutanja, čekanja, traganja sa mlađim detetom, koji me je i pokrenuo da osnujem Udruženje, bio je dugotrajan i posut kamenčićima spoticanja. Najveći problem svakog pacijenta i roditelja deteta sa ovim i drugim zdravstvenim problemima, pa i naš problem, je nerazumevanje i nedostatak podrške.

Mamacom&ja: Koliko ste ulagali u edukaciju u sebe, novu ulogu (majke) i posao?

Snežana Šundić – Vardić: Verujem da jedino jaka i samosvesna osoba može učiniti dobro za svoje dete, posao, porodicu, za svoju zajednicu. Sve svoje slobodno vreme i energiju sam upravo ulagala u edukaciju. I danas to činim. Učenjem novih stvari stvara se osećaj neprolaznosti, a efekti svega imaju veći doseg nego što možemo i sami zamisliti. To je neka vrsta neodustajanja i neprekidne borbe.

Mamacom&ja: Možete li nam ukratko ispričati kako vaš dan izgleda?

Snežana Šundić – Vardić: U mom poslu je svaki dan potpuno različit. Jedino što je isto – to su one svakodnevne obaveze u kući. U jednom momentu sam poslovna žena koja odlazi na sastanke, u drugom sam kreator marketinške kampanje i sadržaja, u trećem – rame za podršku, u četvrtom i petom nešto novo… Sve u svemu – dan je ispunjen komunikacijom na mnogim nivoima i načinima.

Mamacom&ja: Ko su najčešće zablude u vezi alergija sa kojima se susrećete u Udruženju?

Snežana Šundić – Vardić: Možda najveća zabluda sa kojom se susrećemo svaki dan je egzaktnost mnogih segmenata alergijskih oboljenja. Najviše bismo voleli da znamo tačan uzrok, tačan alergen, tačan lek…. ali to često kod ovih bolesti nije moguće… Svi bismo najviše voleli da svi simptomi nestanu jednim lekom, ali kod hroničnih bolesti to često nije moguće. Lečenje alergijskih bolesti je maraton, a ne trka na 100 metara…

Mamacom&ja: Koliko smo kao društvo edukovani u razumevanju ekcema i atopijskog dermatitisa?

Snežana Šundić – Vardić: Mogu da kažem da je situacija dosta bolja nego pre par godina. Od kada je naše Udruženje počelo da obeležava Međunarodni dan atopijskog ekcema, kao ambasador Global skin-a, više je razumevanja prema ovoj kožnoj bolesti. Imamo divnu saradnju sa lekarima i sa Klinikom za dermatovenerologiju I smatram da jedino zajedno možemo uticati na bolji položaj pacijenata sa atopijskim ekcemom. Međutim, ima još puno toga što bi trebalo da se promeni. Za početak, dostupnost terapija i proizvoda za negu kože, koji su u zvaničnom protokolu za lečenje, uvođenje biološke terapije za najteže pacijente i multidisciplinarno posmatranje atopijskog dermatitisa.

Mamacom&ja: Svedoci smo sve većeg i češćeg zagadjenja vazduha. Kako i na koji način se odražava na decu sa alergijama?

Snežana Šundić – Vardić: Zagađenje vazduha i mnogi faktori savremenog života, industrijska hrana, zagađena voda utičnu ne samo na decu, već i na odrasle osobe. Čak i odrasle osobe koje nisu imale atopijsku predispoziciju, mogu razviti bilo koje alergijsko oboljenje. Kada pričamo o deci koja imaju bilo koje atopijsko oboljenje, ovi faktori, pa i zagađenje vazduha, mogu uticati na progresiju razvoja drugih alergijskih bolesti, razvoj tzv. atopijskog marša i pogoršanje postojeće bolesti, bilo da se radi o pogoršanju atopijskog ekcema ili nastanku astme.

Mamacom&ja: Da li su deca sa nutritivnim alergijama adekvatno zbrinuta u pretškolskim ustanovama?

Snežana Šundić – Vardić: Ima pomaka, ali daleko od toga da smo zadovoljni zbrinjavanjem dece sa nutritivnim alergijama. Svedoci smo da mnoge predškolske i školske ustanove (u produženom boravku) ne mogu da obezbede adekvatne obroke za decu sa nutritivnim alergijama, pa su roditelji prinuđeni da donose obroke od kuće ili da isključe decu iz određenih aktivnosti. Takođe, imamo primere odbijanja dece u dečijim odmaralištima. Najčešće je cela briga prepuštena roditeljima i koliko je roditelj sam dovoljno uporan i glasan da se izbori za prava svog deteta.

Mamacom&ja: Koji su Vam planovi za 2023. godinu?

Snežana Šundić – Vardić: U 2023. godini, pored angažovanja na projektima Udruženja i na unapređenju naših platformi za servis osobama sa alergijama, atopijskim ekcemom i astmom, posvetićemo se našim članovima i jačanju naše zajednice, jer samo zajedno možemo uticati na promene po pitanju adekvatne i jednostavnije dijagnostike, dostupnosti lekova i savremene terapije, socijalnih i zdravstvenih prava osoba sa alergijama.

Ovim putem pozivamo sve da nam se pridruže preko naših platformi, web sajta i društvenih mreža i da malim koracima uradimo velike stvari za naše drutvo i zajednicu.

 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.