Lečenje alergije kod dece

Dr Aleksandra Vukov, specijalista pedijatar, subspecijalista pulmologije, alergologije i kliničke imunologije, odgovarala je na pitanja u vezi lečenja alergija kod dece.

Mamacom&ja: Kako prepoznati alergiju kod dece?

Dr Vukov: Alergija je reakcija imunog sistema na alergene iz životne sredine, kao što su: poleni drveća, trava, korova, grinje, prašina, hrana… Alergije može imati svako, bez obzira na uzrast, i na njih treba posumnjati kod učestalog curenja nosa, kijanja, svraba u nosu i očima, grebanja u grlu, kašlja i otežanog disanja. Najčešći klinički oblici alergija su alergija na hranu, atopijski dermatitis, alergijski rhinitis, astma…

Mamacom&ja: Koji su načini lečenja alergije kod dece?

Dr Vukov: Na našoj klinici radimo ispitivanja i utvrđujemo prisustvo alergije na hranu i na inhalatorne alergene (iz spoljašnje sredine), kao i njihovo lečenje. Bavimo se lečenjem astme, atopijskog dermatitisa, alergijskog rinitisa,i hronične urtikarije (koprivnjače). Jedan od pristupa u lečenju alergije je sprovođenjem imunoterapije (SCIT- vakcine i SLIT-sublingvalnu imunoterapija-kapi).

Mamacom&ja: Kada se i kako primenjuje imunoterapija?

Dr Vukov: Kada klasična terapija lekovima ne daje dobre rezultate , savetuje se imunoterapija. Uspešno se primenjuje i kod dece i kod odraslih. Imunoterapija je način lečenja u kome se daju rastuće doze alergena, da bi imuni sistem napravio antitela, koja će pri narednom susretu sa tim alergenom reakciju na njega ublažiti . Celokupna terapija traje tri godine, nakon čega simptomi često potpuno nestaju. Kod dece se smatra da tegobe više neće imati, a za odrasle da neće imati alergiju narednih 20 godina. Ovim metodom mogu se lečiti alergije na polene trava, drveća, korova i alergija na grinje. Imunoterapija se primenjuje u vidu kapi koje se stavljaju pod jezik od 4. godine života ili kao vakcina od 6. godine pa nadalje.

Pregled kod dr Aleksandre Vukov u ordinaciji Klinika 02 u Zemunu, Svetotrojčina 33, možete zakazati na +381 66 355 855 svakog radnog dana i vikendom od 8-21h!

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.