Komunikacija kao ključ promene

Dolores Erdeg je balerina, preduzetnica, autor i voditelj emisije i bloga “Zdrava priča”, mama dvoje dece, promoterka važnosti brige o mentalnom zdravlju, emocionalnoj inteligenciji i međuljudskim odnosima. Naša sagovornica je žena od akcije, ona koju izazovi pokreću na promene.

Razgovor smo posvetile važnoj temi koja je proistekla iz njenog ličnog isukstva – boravak sa detetom u bolnici. Svojim zalaganjem ulaže napor da se poboljša komunikacija između medicinskog osoblja i pacijenata. Ističe važnost empatije kao preduslov zdrave i uspešne komunikacija u zdravstvu.

Mamacom&ja: Ko je Dolores danas?

Dolores Erdeg: Dolores je suštinski jedna zadovoljna žena u klasičnom žongliranju da zadržim neke tradicionalne vrednosti i važnosti, a da ipak trčim i modernu trku života. Imam zdravlje, porodicu kao stub mentalnog zdravlja, muža zbog kog svoje roditeljske uspehe po zasluzi delim na pola, decu koja su zdrava i posao koji obožavam. Izazov je održavati sve segmente na tom nivou, to sam ja danas. Meni su to kao “tačke” koje kada spojite međusobno, čine jedan krug ili točak koji se vrti. Ako neka tačka se “pokvari”, točak prestaje da mi se vrti i onda radim sve da se ponovo zavrti, a hoće. Uvek nastavi da se kreće, ja to zovem verom.

Mamacom&ja: Kako je Vaš odgovor na isto pitanje glasio pre majčinstva?

Dolores Erdeg: Mislim da mentalno zdravlje mi nije bilo ni na vidiku. Samo sam trčala trku da sve stignem, postignem, položim, zaradim, da se u potpunosti osamostalim. Izazovi koje mi je roditeljstvo donelo, nekada su delovali nepremostivo, sada znam da je to rad na sebi koji vodi u neki ispunjeniji život.

Mamacom&ja: Na koji način Vas je majčinstvo promenilo?

Dolores Erdeg: Pomoglo mi je da saznam od čega sam ja “sastavljena” kao i kakav mi je mentalni sklop i snaga. To nije uvek bila dobra vest, ali je početna tačka od koje posle može mnogo da se raste. Zanimljivo je da svaki put kada sam uspela sa sobom da sredim neke nedoumice i strahove, po automatizmu mi se ta “mudorst” prelivala na decu i  na odnos sa njima.   Saznala sam ko je i čemu služi dobar psihoterapeut i za mene i moju porodicu, to je bio naš doktor za mentalno zdravlje.

Mamacom&ja: Kako je nastala “Zdrava priča” (@zdravapricabydolores)?

Dolores Erdeg: Prvi put, naslov sam napravila za autorsku emisiju, koja se emitovala na Youtube kanalu “Više Tv”. Ta firma imala je najjaču Facebook stranicu na Balkanu u to vreme (možda i sada) “Više od života” i bavila se raznim zanimljivim životnim pričama i napravili su  zatim i online televiziju. Gosti su mi bili najrazličitiji ljudi, od nekih profesija za koje šira javnost nema dovoljnu svest šta stoji iza njih, preko sjajnih gostiju na temu zdravlja koji i žive i rade sa svrhom. Nakon toga, posle porođaja sam napravila pauzu i formirala Instagram blog. Blog se na kraju profilisao kao prostor za roditelje, gde umesto roditelja novinarski istražujem teme koje se tiču detinjstva. Čitam uglavnom neke strane literature, prevodim i “pakujem” u priče koje mogu biti korisne porodicama.

Mamacom&ja: Vidi se da istinski živite priče koje pišete roditeljima. Koliko je izazovan ovakav vid javne komunikacije, i kako “punite baterije”?

Dolores Erdeg: Punim baterije i dok radim. Od samog početka, “konzumente” mog sadržaja sam tretirala sa poštovanjem, tako da nemam klasične nuspojave društvenih mreža, kod mene se nekako ne zapute loši komentari, tj. “hejteri”. Tu su sugestije i zdrava komunikacija. Mislim da se 2 puta za ovih 5 godina desilo da imam nekog “hejtera”, odmah to blokiram. Uživam u ishodima nekih priča, kada ljudi pišu pisma o njihovim iskustvima, saznanjima nakon čitanja i to je ono što na televiziji nikad nisam imala, tamo imam samo brojku, ovde imam ljude iza toga i realne povratne reakcije.

Mamacom&ja: Projekti koje vodite upućuju na neophodnost sistemskih promena, poslednje zalaganje poziva društvo na preispitivanje ponašanja medicinskih radnika prema pacijentima. Jasno je da smo društvo naviknuto na trpljenje i da nam je vodilja”dobro smo prošli, ne ponovilo se” bez bilo kakovog zalaganja za svoja prava, poštovanje komunikaciskih granica i sl. Recite nam detaljnije šta vas je motivisalo da obrađujete ovu temu? Koji je cilj projekta?

Dolores Erdeg: Ta tema je izašla iz čistog ličnog iskustva. Mnogo je korisno kada imate medijski prostor da ukažete na neke stvari, pa još ako je popločano komunikacijom koja ne vređa i ne upire prstima, gledam na to sad kao dužnost.  Cilj nije “da promenim svet”. Cilj je bio da prvo vidim da li sam sama u tome. Nisam. Dobila sam preko 700 pisama. PISAMA! Ne komentara. Dalje idemo korak po korak, da pričamo o tome, pa da vidimo ima li tu prostora da se nešto drugačije radi. Dobila sam podršku doktora iz inostranstva, gde su mi rekli: “Dolores, radi tribine! Neka dođe 10 ljudi, to je samo početak. Osoba po osoba, komunikacija po komunikacija, a ne skup od 500 ljudi- to je onda napad”. To me je motivisalo na to, hajmo: KORAK PO KORAK. Tribina je prvi. Ostatak puta će se i sam napraviti.

Mamacom&ja: Iskustva iz bolnice, od porođaja preko prvih dana nakon porođaja do boravka u bolnici zbog dečijih bolesti su razna ali činjenica je da se u tim danima suočavamo sa mnogobrojnim izazovima od kojih bi baš stručno osoblje trebalo da nas štiti. U tako osetljivim životnim periodima, kada smo najranjiviji svaka grubost ostavlja dubok trag. O ovome se jako malo priča i zato imamo generalno istraumatizovano društvo. Pokrenuli ste temu koja samim tim što definiše probleme i govori o njima kod mnogih osveti “muku” – traumu, potisnute emocije, zaključane strahove…smatram da je to hrabro i veliko. Na koji način ćete voditi ovaj projekat? Da li ćete imati segment deljenja ličnih iskustava iz bolnica? Koje ćete mere zastupati za poboljšanje zdravstvenog sistema?

Dolores Erdeg: Dok ne shvatimo da je mentalno zdravlje isto deo zdravlja, sve gore navedeno neće se razumeti. Sve dok medicina u svoje protokole ne uvede KOMUNIKACIJU kao KLJUČ promene, neće nam biti bolje. Dok ne postane važno KAKO kažemo nekome da ima neku bolest, da mu dete ima neku poteškoću ili ne daj Bože problem. Dok ne shvatimo da nema “krvne slike za mozak”, da baš MOZAK šalje na kraju informaciju da su organi dobro, neće nam biti bolje. Imamo koronu iza nas. Sistem PLAŠENJA kod nas je duboko ukorenjen i mnogi ne vide nikakav problem u tome. Brojke preminulih govore o problemu. Da, sistem je dao SVE OD SEBE, od klasičnog dela sebe. Ali dok ne shvatimo da ODNOS prema pacijentu je pola zdravlja, nećemo postati zdrava nacija.

Cilj mi je da pričam o tome. O tome da sam ja platila skupo svoja 2 porođaja, samo zbog zagarantovano boljeg ODNOSA prema meni, a ne zbog boljih doktora. Cilj mi je da pričam o postporođajnoj depresiji koju sam i sama prošla. Cilj mi je da pričam o tome gde god mogu, pa ćemo videti gde ćemo stići. Verujte mi, već imam osećaj da je stiglo negde. Mačka više nije u džaku.

Mamacom&ja: Na koji način Vam se osobe koje žele da podrže projekat mogu priključiti?

Dolores Erdeg: Pišite mi na Instagram šta mislite o ovome što sam gore napisala (@zdravapricabydolores). Pišite mi na mejl ako vam je lakše: doloreserdeg@gmail.com.
Ne brinite. Apsolutno sve ostaje između nas, ako i nešto ode negde dalje, otići će anonimno uz pokrivanje svih vlastitih imena. A to dalje može biti samo kao iskustvo gde će se još neko poistovetiti i tako mu/joj možemo pomoći. I što mi je najdragocenije, DELITE sadržaje na svojim mrežama, šta god vam je korisno, to je najveća podrška profilu i onda kada dođu ovako neke teme, doseg je mnogo veći.

Mamacom&ja: Za kraj razgovora želim Vas pitati kako pored majčinstva i zahtevnog posla uspevate da ne zaboravite na sebe?

Dolores Erdeg: Ne smete niti jedan dan zaboraviti na sebe. Ako ne uspete jedan, odmah drugi dan nadoknadite. Ne mora uvek biti ista stvar, vežbanje svakog dana ne mora biti uživanje svakoga dana. Jedan dan, to je ručak sa prijateljicom, drugi dan je to večera kod kuće kada deca odu na spavanje, sa mužem, dok gledate film.
Juče sam baš otišla sa decom da obiđem neke izložbe, verujte mi, svi smo uživali i uračunala sam to u vreme za sebe. Čitajte 10 stranica neke KORISNE literature za vas.

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.