Ishrana beba u prvim danima

Dojenje nekim mamama stvara ozbiljne poteškoće. Žene koje se pravovremeno, tokom trudnoće, informišu  o dojenju, lakše prebrode prepreke u prvim danima nakon porodjaja. Razgovarali smo sa Markom Obradovićem, pedijatrijskim tehničarem i savetnikom za dojenje, o najvašnijim činjenicama o dojenju.

Mama.com&ja: Koji su najčešći problemi u prvih mesec dana sa ishranom beba?

Marko Obradović: Najčešći problemi su posledica odstupanja od smernica koje se tiču isključivog dojenja: korišćenje flašice i varalice, korišćenje zamenskih vrsta mleka zbog straha od gladi, nepravilna tehnika dojenja i ragade i td. Usled toga se javljaju problemi sa prehranjivanjem bebe i bljuckanjem hrane (zbog korišćenja flasice), preterano intenzivnih grčeva i slično.

Nažalost zaista ne postoji dovoljno centara za podršku dojenju i hranjenje beba, mada i pored toga veliki procenat trudnica ne posećuje pripremne škole i zbog toga nepripremljene dozivljavaju krahove.

Mama.com&ja: Da li se ritam ishrane i spavanja reguliše spontano ili su nam potrebne stručne smernice?

Marko Obradović: Bebin bioritam se razlikuje od našeg. Oni ne dele dan i noć prema aktivnosti i zato je u prvim mesecima prisutan priličan raskorak između mame i bebe. Najčešće se prva prospavana noć desi oko drugog meseca života bebe, mada nije retkost da se desi ranije ili da se uopšte ne desi jer se neke bebe bude noću tokom čitave prve pa i druge godine. Takođe, nije neverovatno da se i prethodno izbačeni noćni podoji ponovo vrate nakon nekog vremena (regresija sna).
Za regulisanje bioritma nije potrebna nikakva stručna podrška već prilagođavanje sopstvenog životnog ritma bebinom. Odmarajte kada beba odmara kako bi imali snage za period njene aktivnosti.

Mama.com&ja: Da li savetujete odredjen postupak dojenja (misli se na položaj i hvat) ili je to individualno?

Marko Obradović: Pravilna tehnika dojenja podrazumeva primenu postupaka za obezbeđivanje bezbolnog, udobnog i efikasnog dojenja. Dakle potrebno je obezbediti pravilan hvat, udoban položaj i nesmetan transfer mleka.
Već sam pomenuo da je svaka situacija  različita: od veličine i oblika dojki ili bradavica, vrste porodjaja, temperamenta bebe i td. Baš zato nije moguće dati neke univerzalne smernice osim one da podoj ne bi trebalo da boli.

Mama.com&ja: Kada je momenat da se potraži stručna pomoć za dojenje?

Marko Obradović: Da se nadovežem na prethodno pitanje, kada nije moguće obezbediti neku od komponenti pravilnog dojenja pa postoje problemi sa hvatom (bolni podoji, neudoban položaj), negodovanje na dojci,  nenapredovanjem u težini i slično, to je pravo vreme da se potraži pomoć.
Ako se javi upala dojki, odbijanje dojke ili potreba da se uključi flašica znači da Vam je pomoć potrebna što pre.

Mama.com&ja: Koji je razlog za nastanak regada (ispucalih bradavica) i kako zalečiti?

Marko Obradović: Ragade su rane na bradavicama koje često i krvare. Nastaju kao posledica nepravilnog hvata ili nepravilne upotrebe nekog pomagala za dojenje (pumpice za pražnjenje ili silikonske bradavice). U osnovi lečenja je pre svega zaustaviti krvarenje ako ga ima i dezinfikovati ranu. Dok se ne rana ne osuši trebalo bi izbegavati podoje na toj dojci. Najbolji tretman se postiže čestim mazanjem majčinog mleka. Naravno podjednako je bitno detektovati uzrok ragada i eliminisati ga.

Mama.com&ja: Koji su najčešći problemi sa dojenjem?

Marko Obradović: Najčešći problem dojenja je pritisak okoline. Nažalost, informisanost opšte populacije je niska i postoji dosta stereotipa poput “nemaš dovoljno mleka”, “mleko ti nije kvalitetno”, “moraš da ga uobročiš”, “plače zato što je gladan” i td…
Generacije su rađale i rukovodile se lošim preporukama što je i rezultiralo izuzetno malim procentom isključivo dojene dece. Pored toga, stručna populacija takođe nije adekvatno obučena za podršku dojenju.
Za odgovore na pitanja poput: koliko često dojiti, u kojim položajima dojiti, kako postići ispravan hvat dojke, koliko je bebi  potrebno mleka u prvim danima; kao i  i mnoge druge zanimljive i korisne informacije, možete posetiti Markov blog https://markoobradovic.rs/

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.