Higijena porodilje u porodilištu

Održavanje lične higijene u postporođajnom dobu od velike je važnosti, kako za majku, tako za bebu. Biti uredna i njegovana znači poštovati sebe. Iako se porodilja osjeća iscrpljeno i bolno, poslije poroda mora smoći snagu i uz pomoć ukućana redovno održavati ličnu higijenu. Održavanje higijene podrazumijeva smanjen rizik od infekcije, a ujedno potpomaže boljem fizičkom i psihičkom stanju majke.

Vanjske genitalije treba redovno prati dva puta dnevno, kao i poslije defekacije. Poslije svakog pranja stavi se čist uložak. Babica preuzima brigu o krvarenju iz uterusa, vodi računa o uriniranju porodilje, kao i o tome da li ima redovnu stolicu.

Ishrana porodilje treba da bude prva dva dana lagana.

Porodilja bi poslije poroda trebalo da ustane i prošeta pored kreveta, ne treba se forsirati, za početak. Vrlo rano nakon poroda, preporučljivo je krenuti s polaganim hodanjem. To će poboljšati protok krvi kroz područja koja treba da zacijele, poboljšati vaše raspoloženje i prevenirati pojavu duboke venske tromboze.

Ako je ljekar  odobrio, polako krenite sa tretiranjem epiziotomije – čestim pranjem i tuširanjem mlakom vodom; redovnim mijenjanjem uložaka od prirodnih vlakana, najbolje koristiti vatu sa gazom, jer svaki drugi uložak potparava i stvara toplotu koja može dovesti do infekcije epiziotomije, koja se može javiti nekoliko dana nakon poroda. Porodilja osjeća bol, pečenje i nelagodu. Obično dolazi do rašivenosti vanjskog sloja konaca. Ako se na vrijeme ne reaguje može se proširiti i na dublje slojeve. U tim slučajevima rana se ispire 3% hidrogenom, zrači,  stavljaju se obloge od 3% acidi-borici, koje se drže 30 minuta, takođe se mogu stavljati obloge  rivanola ili povidone 5–10 minuta, ako se tome pridruži visoka temperatura vezana za epiziotomiju porodilje.

Previjanje rane poslije carskog reza, ukoliko je rana suha, previja se sterilnom gazom. U drugim slučajevima traži se pomoć.

Porodilja mora imati dovoljno sna, odmora i pomoć u kućnim poslovima.

Najveći broj žena prvu menstruaciju poslije porođaja dobije kada prestane sa dojenjem. Druge bez obzira na dojenje dobiju dva do tri mjeseca poslije porođaja. Prve menstruacije su po pravilu obilnije, nisu bolne i nisu redovne, regularnost ciklusa se uspostavi nakon dvije do tri menstruacije. Žene često misle da su zaštićene od trudnoće sve dok doje bez obzira na to da li imaju ciklus. Međutim, ovo je potpuno nepouzdana metoda zaštite od trudnoće jer se ovulacija javlja prije prve menstruacije. Dakle, nikada se ne može znati kada će biti prvi plodni dan.

Američko društvo za ginekologiju i opstetriciju preporučuje da rodilje budu u redovnom kontaktu sa svojim ljekarima i babicama (primaljama) za vrijeme babinja. Detaljan pregled treba napraviti u prvih 12 sedmica od poroda, najčešće oko šeste sedmice.

dr Željko Pavlović, ginekolog – onkolog

Slični tekstovi

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.