Fizičke promene nakon porođaja

I taman kad mislite da su svi bolovi iza vas, nastupa nov period u kome je izuzetno važno da brinete o sebi i svom oporavku na adekvatan način. Krvarenje i bolovi u mišićima će zahtevati vaše vreme i pažnju.

Kontrakcije materice se javljaju kao normalna pojava i omogućavaju da se materica vrati u prvobitnu veličinu, i mogu trajati od šest do osam nedelja. Krvarenje, odnosno pojava lohija, javlja se odmah nakon rađanja posteljice i može trajati četiri do šest nedelja. U prvoj nedelji lohije su krvave, u drugoj braonkaste i žućkaste, a na kraju su beličaste i vodenaste, i nakon ovog perioda prestaju.

Bolovi u mišićima, posebno u rukama, vratu ili vilici mogu se javiti nakon porođaja, i češće pogađaju žene koje su se dugo porađale kao i one koje nisu bile fizički aktivne tokom trudnoće. Dobra vest je da ne traju dugo i da se upala povlači za nekoliko dana.

U vaginalnom delu se takođe dešavaju promene: nakon nagnječenja, ruptura (rascepa) ili epiziotomije, vagina se polako vraća u prvobitno stanje. Zarastanje rane je individualno, u zavisnosti od veličine epiziotomije kao i od samog tkiva. Mišićima perineuma (međice) treba više vremena da se povrate ali se brže oporavljaju ako redovno praktikujete Kegelove vežbe.

Ako je rađen carski rez, javljaju se bolovi u predelu rane, pa će vam biti preporučena upotreba analgetika.

Nakon porođaja polako počinje da se stvara kolostrum – to je prvo mleko, žućkasto i gusto, koje se pojavljuje u malim količinama, i ta količina je u prvim danima sasvim dovoljna novorođenčetu. Najčešće se tek nakon tri do četiri dana stvara veća količina mleka u dojkama, i to može da izazove osećaj nelagode i otečenosti. Ovde može pomoći stavljanje hladnih obloga, obloga od listova kupusa ili tuširanje toplom vodom. I pored toga, moja je topla preporuka da se za pomoć u ovakvoj situaciji obratite stručnom licu, babici, odnosno patronažnoj sestri, i to što je pre moguće jer samo one umeju da pruže adekvatnu pomoć, odnosno masažu dojki.

 

Dušica Dišić, VMS babica

www.fitizdravamama.com

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.