Bolesti probavnog sistema

Prof.dr Vojislav Perišić je pedijatar gastroenterolog, kome se obraćaju roditelji čija deca imaju bol u stomaku, povraćanje ili krvave stolice.  Pitali smo doktora koje su najčešće bolesti probavnog sistema, kako ih prevenirati i lečiti.

Mamacom&ja: Vi ste karijeru posvetili radu sa decom koja imaju problema sa gastroenterološkim traktom. Sa kojim problemima Vam se najčešće javljaju mali pacijenti i u kojem uzrastu?

dr Perišić: Najčešći problemi vezani za probavni sistem su dobno zavisni. Tako naprimer u dojenačkoj dobi unutar prvih 3 meseca života to je regurgitacija mleka usled gastroezofagusnog refulksa, potom hronična dijareja usled alergije na proteine krvljeg mleka i zatim rastući problem alergijskog kolitisa beba ne potpunoj prirodnoj ishrani.

Posle te životne dobi slede problemi virusnih i bakterijskih crevnih infekcija, funkcionalni bol u trbuhu  te kako se približavamo pubertetu rastući problem su upalne bolesti creva i hronične bolesti jetre.

Mamacom&ja: Prolivaste i krvavave stolice koje upućuju na alergiju novorodjenčeta na protein kravljeg mleka su sve češće. Zašto je to tako i kako pristupiti ovom stanju?

dr Perišić: One su češće kod beba koje nisu na pirodnoj ishrani. Napominjem, da 5 do 7% beba koje sisaju imaju alergjske manifestacije tj. hemoragijske dijareje usled senzibilizacije na neke proteine u humanom mleku, koji su u suštini porekla iz majčine ishrane. Te bebe dobro napreduju, nemaju posebnih tegoba. Pokazatelji kolitisnog procesa u stolici razoktrivaju suštinu problema.

Mamacom&ja: Koji su najčešći saveti koje pružate u vezi ishrane dece predškolske dobi?

dr Perišić:  Saveti se uglavnom odnose na kvalitetan doručak, voćne užine, ručak sa trpeze roditeljela, ali bez mnogo začina, dosta povrća. Potom dve Šolje mleka dnevno i jedno jaje.

Mamacom&ja: Kako prevenirati stomačni virus?

dr Perišić:  Prevencija se sastoji u pranju ruku, pranju voća i povrća, flaširana voda. Naglašavam obaveznu primenu probiotika.

Mamacom&ja:  Hepatitis A spada u red takozvanih bolesti prljavih ruku. Da li najčešće prolazi bez posledica ili dugotrajno ostaju posledice?

dr Perišić:  Hepatitis A se samo u oko 10% obolelih ispoljava žuticom. Bolesnik je malaksao, ima neintezivne bolove  trbuha i slabog je apetita. Bolest prolazi u većine slučajeva bez poledica.

Mamacom&ja:  Koje su najčešće virusne, a koje bakterijske infekcije kod male dece?

dr Perišić:  Najčešće probavne infekcije su prouzrokovane Rota, Adeno i Noro virusom; potom Salomonelama, E.Coli i  Kampilobakterom.

Mamacom&ja: Kada dete dobije proliv i povraća koje prvo analize je potrebno uraditi?

To su krva slika, koprokulrura i elektroliti u krvi, urea i kratinin, gasne analize krvi po Astrupu.

Mamacom&ja: Da li smatrate korisnim savetom nadoknadu vode i elektrolita nekim napicima, kao što je „koka-kola“ i sličnim, a koje „prepisuju“ čak i neki lekari?

dr Perišić:  Rehdiracija mora da se sporovodi rehiracijskim rastvorima, a ne drugim napitcima.

Mamacom&ja: Bakterijske infekcije se umeju često vratiti nakon završene terapije tzv. uporne bakterije koje dugo prave probleme. Koji su se prirodni preparati, napici pokazali korisnim i u kojim slučajevima?

dr Perišić:  Ponekada posle završene terapije akutnog enterokolitisa mogu da ostanu probavne smetnje. Radi se ili o stanju koje nazivama SIBO ili sindrom kontaminiranog creva ili fermantativne dijareje. Korisne du mesečne primene visokih doze probiotika.

Mamacom&ja: Šta se roditeljima savetuje kao prva pomoć kod dece sa dijarejom i povraćanjem?

dr Perišić:  Prva pomoć je rehidracija, primena ondansetrona i dijeta.

Mamacom&ja:  Neki savet roditeljima koji se spremaju na put sa malom decom?

dr Perišić:  Ponesite probiotike, vodite računa o ispravnosti hrane. Koristite flaširanu vodu za piće.

,

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.