Ekcem i atopijski dermatitis kod beba

Ekcem ili atopijski dermatitis je osip na koži koji se javlja kod beba već od nekoliko meseci i predstavljati problem, zbog intenzivnog svraba, crvenila i osetljivosti kože. Kako sprečiti i kako se leči ekcem kod beba pitali smo dr Vesnu Stanojević, spec. dermatologije sa decenijskim iskustvom na dermatološkom i pedijatriskom odeljenu Univerzitetske bolnice u Foči.

Mamacom&ja: Da li je ekcem kod bebe isto što i atopijski dermatitis?

dr Vesna Stanojević: Ekcem kod bebe ili dermatitis infantum počinje već u prvim mjesecima života (od II do VI mjeseca života). Najpre se manifestuje na obrazima  i na  koži vrata kod beba. Već tada se zabrinuti roditelji javljaju pedijatru, koji u tom trenutku riješava problem kod bebe.

Medjutim drugi nalet kreće u III mjesecu života i tada već počinje u naletima da se javlja na koži drugih dijelova tijela, ali i dalje na obrazima i bradi. Smjenjuju se pogoršanja i poboljšanja na koži. Tada se već uključuje dermatolog u rješavanje problema. Svaki pad imuniteta prati pogoršanje stanja na koži.

Nakon godinu dana kada se promjene tipično lokalizuju u predilekcionim mjestima, pregiba, počinju da imaju sezonski karakter pogoršanja s jeseni i poljeća. Periodi poboljšanja se javljaju u ljetnjim mjesecima (mada i to nije pravilo) i tada već govorimo o atopijskom dermatitisu.

Mamacom&ja: Kako prepoznati da beba ima izrazito suvu kožu i kako je negovati?

dr Vesna Stanojević: Suhu kožu kod bebe majke već po rodjenju same prepoznaju. Koža je na sam dodir sjajna i suha. Na nekim mjestima čak i grublja.

Njega se savjetuje već od rodjenja. Majke savjete dobiju u porodilištu i poslije od patronažne sestre koja obilazi majku i bebu. Daje se savjet o njezi pelenske regije pri kupanju, njezi usne duplje i kosice.

Mamacom&ja: Da li se ekcem može prevenirati ukoliko se pravovremeno reaguje?

Ekcem ne mozemo prevenirati. Sklonost djeteta ka ekcemu  ne možemo izbjeći ali možemo ublažiti simptome. Takodje, možemo olakšati djetetu  svakodnevne aktivnosti.  Prevencija od najranijeg uzrasta bi bila –svesti na minimum kućnu prašinu- izbaciti iz sobe u kojoj dijete provodi najviše vremena debele ćilime, zavjese, plišane igračke, jer one skuplajju prašinu; ne pregrijavati prostorije, ne pretopljavati dijete. Ishranu djetete prilagoditi savjetima pedijatra- ukoliko dijete ima i alergiju klonititi se mogućih okidača tj. alergena iz okoline ili hrane. Ovdje moram naglasiti da djeca sa atopskim dermatitisom nemaju alergiju, niti pate od astme.

Sam atopski dermatitis je stanje kože kada ona burno reaguje na spoljašnje draži koje nisu alergeni. U velikom procentu moji mali pacijenti nisu alergični ali imaju jako izražene simptome na koži.

Mamacom&ja: Da li vi preporučujete svakodnevno kupanje novorođenčeta?

dr Vesna Stanojević: Da li preporučujem svakodnevno kupanje novorodjenčeta ili ne zavisi od okolnosti. Znam da postoje novi stavovi da se beba ne kupa kako bi se što duže na njoj zadržao zaštitni sloj na koži posle rodjenja, medjutim- ukoliko je ljetnja beba, kada su visoke temperature, beba bljucka, ja sam ipak da se beba sapere čistom vodom uveče pred spavanje, i točnarocito regija vrata, pregiba i pelenske regije.

Nikako ne savjetujem upotrebu vlažnih maramica!!!

Mamacom&ja: Da li preporučujete negu u smislu svakodnevnog mazanja celog tela?

dr Vesna Stanojević: Mazanje kože čitavog tijela, u prvim mjesecima, ima smisla ako je koža već osjetljiva. Mazati pregibe, pelensku regiju, ali i to treba prilagoditi uslovima. Ukoliko je vruće svesti mazanja i upotrebu krema na minimum.

Mamacom&ja: Da li se preporučuje korišćenje uljanih kupki pre nego ostalih preparata za pranje novorodjenčeta?

dr Vesna Stanojević: Ukoliko beba ima osjetljivu kožu i kada vec govorimo o ekcemu savjetujem upotrebu uljanih kupki namjenjenih za kožu sa atopijom.  Ukoliko bebe nemaju nikakvih tegoba sa kožom savjetujem upotrebu blagih kupki bez sapuna, parabena i mirisa.

Mamacom&ja: Da li postoje razlike u fazama ekcema i delovima tela gde nastaju (kako se tretiraju u osnosu na te dve kategorije)?

Ekcem tj. atopija ima sezonski karakter i predilekciona mjesta pojavljivanja. Kod djece se različito manifestuje:  od crvenila lihenifikacije, pucanja kože do intenzivnog svrbeža.  Tretman se prilagodjava svakom djetetu posebno zato je važno posvetiti dovoljno pažnje roditelju kako bi ga posavjetovali i objasnili kako da prepozna pogoršanja; kada da reaguje, kako da reaguje a kada da vodi dijete kod dermatologa.

Mamacom&ja: Kako se ponašati u letnjim periodu kada je izrazito vruće i preporučuje stalno nanošenje faktora, kako tretirati kožu dece koje su sklone ekcemu ili atopijskom ?

dr Vesna Stanojević: Bebe I manja djeca se ne sunčaju!!!  Mogu provoditi vrijeme na moru i kupati se u ranim jutarnjim i večernjim satima i tada koristiti SPF 50 namenjen djeci.

Ukoliko je koža u fazi pogoršanja ja savjetujem roditeljima da odgode odlazak na more jer bi se stanje tamo moglo dodatno pogoršati. Uglavnom svi dodju na kontrolu pre polaska na godišnji odmor pa se lijepo posavjetujemo.

Djeci uglavnom godi more, jako mali procenat je djece kojima se koža pogoršava na moru. SPF treba da bude namjenjen za dječiju kožu. Ukoliko je koŽa djeteta osjetljiva koriste se preparati namjenjeni za taj tip kože koji je dermatološki ispitan. Naravno uz šešir i sad već dostupna odijela koja imaju u sebi UV filter.

Nakon kupanja u slanoj vodi savjetujem tuširanja običnom vodom i mazanje kremom posle sunčanja za oporavak kože.

Mamacom&ja: Da li je upotreba probiotika ključna u regulaciji ekcema?

dr Vesna Stanojević: Probiotik jeste jedan od ključnih lijekova u terapiji atopije, kao i redovna obnova kožne barijere i obnova sopstvenog mirobioma koji nosiomo na svojoj koži. Ako smo u balansu tegobe ce biti minimalne ili ih neće biti.

Mamacom&ja: Da li se ekcem može držati pod kontrolom prirodnim preparatima (bez upotrebe kortikosteroida, i kada se oni koriste)?

dr Vesna Stanojević: Ekcem kada je u fazi mirovanja može se držati pod kontrolom upotrebom krema na bazi uree, ulja noćurka, zobi…i drugih prirodnih pripravaka. Medjutim ukoliko se koža pogoršava, prati je crvenilo, pucanje i  intenzivna svrbež – terapiju odredjuje ljekad dermatovenerolog. I da kortikosteroidi su bezbjedni lijekovi koji kada se koriste pravilo po preporuci ljekara, ne mogu izazvati negativne i neželjene efekte. Oni  pomažu da vratimo jako brzo stanje kože u normalu.

Pored kortikosteroida mi imamo sada na raspolaganju i druge modalitete za liječenje atopije. Tu su različite kreme koje nisu na bazi kortikosteroida vać sasvim druga grupa lijekova iz grupe iminomodulatora ali to svavako ostaje u domenu ordinirajućeg ljekara da na osnovu anamneze i kliničke slike preporuči terapiju.

 

 

 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.