Decu ne vaspitavamo rečima, već postupcima!

Sladjana Trivić je majka i preduzetnica, žena koju je majčinstvo naučilo kako da se hvata u koštac sa snažnim životnim izazovima,  kako da pravi korake ka napred kada je put nepoznat i neugodan. Sigurno ste je već  upoznali kroz iskrene priče na profilu @atika.health  ili kroz  ponudu  usluga koje majkama olakšavaju svakodnevicu u sklopu Atika programa.

Mamacom&ja: Kako ste došli na ideju da se bavite ovim poslom? 

Slađana Trivić: U samom početku, nisam na ovo gledala kao na potencijalni posao. Borila sam se sa viškom kilograma, lošim navikama i zdravstvenim problemima i tražila rešenje za sebe. Tragajući, shvatila sam da ne postoji mesto na kojem možeš dobiti sve što ti je potrebno. Ako odeš doktoru, on će se fokusirati samo na svoj posao, a zanemariti ishranu, trening i psihu, nutricionista će se fokusirati samo na ishranu, trener na trening a psiholog na mentalno zdravlje. Kada uzmemo u obzir da su izgled i zdravlje, spoj naše psihe, navika, ishrane, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja, jasno je da se trajni rezultati ne mogu postići ako se nešto od toga zanemari. Tako je nastala Atika, prva kompanija u kojoj doktor, nutricionista, trener i psiholog po ceni jedne članarine timski rade na tvojoj transformaciji.

Mamacom&ja: Koja je vaša vodilja u poslu?

Slađana Trivić: Moja vodilja je da se stručne metode rada prilagođavaju klijentima, a ne klijenti metodama. Saradnja sa stručnim kadrom, oduvek je funkcionisala na principu da ti doktor, nutricionista, trener daju instrukcije koje su primenjive u teoriji. U praksi se ljudi suočavaju sa raznim problemima koji ih potpuno iscrpljuju i okupiraju (manjak vremena, loše finansije, porodične nesuglasice, bolest, umor…) pa ne mogu celi svoj život da prilagode ishrani, terapiji i treningu. Zato smo odlučili da obrnemo jednačinu, saslušamo klijente i spoznamo sa čim se sve bore, pa tome prilagodimo način i metode rada. Tako dobijamo programe koji ljudima nisu teret a daju odlične rezultate.

Mamacom&ja: Da li Vas je majčinstvo promenilo?

Slađana Trivić: Da. Kada mi se uprkos raznim zdravstvenim problemima ostvarila želja da zatrudnim, saznala sam da beba ima minimalne šanse da preživi. Onda su usledile teške dijagnoze i naša borba za njen život. Svako kome je saopšteno da mu dete umire, zna da to ostavlja neizbrisiv trag. Njena borba, izdržljivost u momentima kada su doktori digli ruke od nje i to što je ona danas potpuno zdrava djevojčica, su me potpuno promenili. Kao da je neko pritisnuo reset i dao mi priliku da život živim svesnija toga šta je zaista važno.

Mamacom&ja: Kako je izgledao put lične transformacije u periodu pre i nakon uloge majke? 

Slađana Trivić: Od detinjstva sam se borila sa enormnom samokritičnošću i nesigurnošću, isprepletenom sa jakim ambicijama i perfekcionizmom. Taj unutrašnji haos me je iscrpljivao do iznemoglosti. Uvek sam živela u budućnosti i verovala da moram postići sve što sam zacrtala da bih vredela. Svaka kritika koju bi mi neko uputio je za mene bila osnovana a pohvale nisam shvatala ozbiljno. Deca su me pomirila sa samom sobom. Prihvatila sam svoje mane, prestala sam da sebi postavljam nerealne ciljeve, stekla sam samopouzdanje. Uvek imam na umu da decu ne vaspitavamo rečima, već postupcima. Zato se trudim da budem dobar uzor.

Mamacom&ja: Na koji način je majčinstvo uticalo na posao kojim se bavite?

Slađana Trivić: Roditeljstvo vam je kao vođenje kompanije: morate da istovremeno imate autoritet ali i da budete puni razumevanja, racionalni ali i empatični, disciplinovani a fleksibilni. Zapravo, obe uloge zahtevaju da nađete balans između kontradiktornih pojmova. Kada sam rodila decu, kao i većina preduzetnica nisam imala privilegiju porodiljskog. Ta borba da svaki dan uskladim gomilu poslovnih obaveza a da moja deca ni na trenutak ne osete manjak pažnje, me je naterala da postanem organizovanija, pedantnija, da bolje raspolažem vremenom i određujem prioritete. Sada u danu odradim ono za šta mi je nekada bila neophodna sedmica. Ukinula sam zaposlenima radnu subotu, jer sam shvatila koliko je vikend sa porodicom bitan, omogućila rad od kuće ili odsustvo mamama koje za tim imaju potrebu, aktivirala se u borbi za njihova prava kroz razna udruženja i sl. Majčinstvo mi je otvorilo perspektive kojih ranije nisam bila svesna a koje su izuzetno bitne.

Mamacom&ja: Da li smatrate da je danas na ženama preveliki pritisak, okoline, društvenih mreža, poslovnih izazova…

Slađana Trivić: Jeste. Suština je u tome da ne možeš uticati na trendove i okolinu, možeš samo na svoje samopouzdanje i svoj odnos prema tuđim očekivanjima. Umesto da se fokusiramo na nešto na šta ne možemo uticati, odnosno okolinu, hajde da se zapitamo zašto je naše samopouzdanje toliko krhko da dopuštamo da nas poljulja svaki komentar ili trend. Ovim ne želim da umanjim štetnost svega što ste naveli, već samo da motivišem žene da odbace ulogu žrtve, shvate da je moć u njima, porade na svom samopouzdanju i onda će komentari drugih, trendovi i očekivanja postati besmislica kojoj će se nasmijati a ne nešto što će im razarati psihu. Samopouzdanje vam je kao kuća kojoj se uvek vraćate a trendovi, mreže, kritike su prolazne vremenske nepogode. Ako se sakrijete u dobro izgrađenu kuću, vremenske nepogode će imati minimalan uticaj na vas.

Mamacom&ja: Kako se danas nosite sa pritiskom?

Slađana Trivić: Postavljanjem prioriteta! Naučila sam da sebi kažem: bilo bi sjajno da to mogu ugurati u raspored ali trenutno mi je prioritet nešto drugo. Recimo: bilo bi sjajno da u teretanu idem svako veče jer bih izgledala mnogo bolje ali trenutno mi je bitnije da to vreme provedem sa decom. Tako sebe ne obmanjujem da nešto ne želim, niti se ponašam u maniru lisice koja tvrdi da je grožđe kiselo samo jer ne može da ga dohvati, ostavljam sebi prostor da se tome posvetim u budućnosti ali ne preuzimam više tereta nego što mogu podneti.

Mamacom&ja: Da li Vam je važan feedback okoline?

Slađana Trivić: Zavisi u čemu. Vremenom sam izgradila filter koji mi pomaže da procenim ko mi daje feedback i iz kojih pobuda. Ako klijent kritikuje tvoj rad, ta vrsta kritike je uvijek vredna razmatranja jer ti i posluješ zbog klijenata. Ako ti npr. savete o proizvodnji kozmetike daje neko ko nikada nije imao dodira sa proizvodnjom, njih moraš saslušati sa velikom rezervom. Bitno je pronaći balans između narcisoidnog stava da su svi koji te kritikuju zlonamerni i toga da prihvataš baš sve kritike. Ne može da ti neko ko nikada nije plivao, sa obale dobacuje sugestije kako da se izboriš sa rečnom strujom. Može ali ako ga budeš slušao, velika šansa je da ćeš se udaviti.

Mamacom&ja: Izgled je u fokusu, ne samo danas, ali možemo reći da je intezivniji fokus usled jačanja uticaja društvenih mreža. Samim tim sve je prisutniji osećaj stida zbog izgleda kod devojaka i žena? Kakva su Vaša iskustva iz rada sa ženama u vezi ovoga? 

Slađana Trivić: Živimo u vremenu u kojem se slavi raznovrsnost. Plus size modeli su popularni skoro kao regularni, brendovi se utrkuju da svoju posebnost pokažu time što će za kampanje odabrati žene sa borama, nesavršenostima, aknama, nepravilnim ušima itd. Kada bismo objektivno posmatrali stanje na tržištu, primetili bismo da nikada nije bilo više inkluzivnosti. Ipak, samopouzdanje žena je niže nego ikada. Devojka koja se bori sa viškom kilograma i aknama, pored nekoliko hiljada influensera koji ponosno pokazuju višak kilograma i akne, opet zaprati manekenku od 50kg sa savršenom kožom i stvara sebi pritisak što nije poput nje. Mi ne možemo naterati svet da se vrti oko naših potreba, niti zabraniti svima onima koji su u nečemu bolji od nas da postoje da nam ne bi stvarali komplekse. Zato ću još jednom naglasiti da moramo da jačamo samopouzdanje. Ako ga ne ojačamo, svaka žena koja po našem mišljenju izgleda bolje od nas, će nam biti pretnja i izvor nesigurnosti. U Atici učimo žene da prihvate sebe onakve kakve jesu ili da se trgnu i promene to što im smeta. Sve ostalo vodi u frustracije, nesigurnost i večno poređenje sa drugima.

Mamacom&ja: Na koji način pristupate profesionalno ženama koje izraze želju da izgube na težini? 

Slađana Trivić: Rad sa klijentima počinje detaljnom analizom. Ona uključuje klasične parametere poput dimenzija, godina, ciljeva, fizičke kondicije kojoj prilagođavamo treninge ali i psihološke elemente poput razloga odustajanja od režima, situacija u kojima gube kontrolu. Uzimamo u obzir radno vreme klijenta, pitamo ga koje namirnice ne voli da jede, zanima nas šta njegova porodica inače doručkuje, ruča i večera da bi režim bio što sličniji tome i ne bi ličio na dijetu. Preporuka je da klijent našem doktoru pošalje određene nalaze, koji su sjajna podloga da se program maksimalno prilagodi ali i da istovremeno poboljšavamo izgled i zdravlje. Tek kada sakupimo sve informacije, pristupamo izradi programa. Ukoliko klijentu nešto ne odgovara, odmah vršimo korekcije. Tako su šanse da se ne postigne rezultat svedene na minimum.

Mamacom&ja: Za kraj voleli bi čuti smernice iz Vaše perspektive kako ostati u kontaktu sa svojim telom i emocijama nakon porođaja? 

Slađana Trivić: Za početak, podeli papir na dva dela. Sa leve strane napiši šta je tebi važno, a sa desne šta tebi nije važno ali osećaš pritisak da radiš jer drugi to očekuju. Desnu stranu prekriži jer kao porodilja imaš dovoljno toga na svojim leđima i najmanje ti treba teret tuđih očekivanja. Onda pažljivo pogledaj levu kolonu. Ispiši je ponovo ali posloži sve po prioritetima. Stavke koje zauzmu prvo, drugo i treće mjesto su tvoji prioriteti. Za njih se vredi nervirati, boriti, truditi, raditi. Sve ostalo, radi ako i kada možeš, bez osećaja krivice i presije da nešto propuštaš.


https://atika.net/

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.