Deca su naši doživotni projekti

Zvuči grubo, ali svesno izostavljam adekvatnije reči, za nijansu toplije i koristim izraz “deca su naš doživotni projekat”. Projekat koji ima svoje faze, resurse, interne i eksterne saradnike, sponzore, stručne konsultante, budžete (budžetiranje svake faze, školske posebno). Oni su i “ukras sveta” i “naše najveće bogatsvto” i opet bih se ovde javila da dodam i “doživotna investicija” koja je isplativa, jer verujem da će se svaki minut, pažnja i pružena ljubav vratiti.

Te moje reči su refleksija svega što danas živimo, načini na koje se ponašamo. Otud i moja grubost u izražavanju. Takvo je vreme došlo, čitamo i markiramo – projekat, budžet, investicija, ukras, bogatstvo, isplativost… Sve smo to, svesni toga ili ne, vezali za decu, našu decu koja su i plodovi ljubavi, saputničke duše, pokretačke energije. Podvlačim – ljubav, duša, energija, jer to malo ko danas spontano primeti.

I dok se mojim rečima čude, ne primećuju koliko često podležu naplati kao roditelji, a tek koliko i sami naplaćuju tu činjenicu. A ja samo želim da skrenem pažnju i ako mi uspe da objasnim kakav su projekat i o kakvom je investiranju reč.

Najnepredvidljiviji, vrlo zahtevan, koji sve vreme crpi sve prirodom nam date resurse, nekad traži podršku i tuđih, koji menja tokove i nenadano mobiliše u nama i najskrivenije snage – takav je projekat.

Onaj zbog kog se menjamo i iznova adaptiramo, shvatamo kakvi smo zaista i koji nas materijalno troši samo ukoliko se kompletnim bićem ne prepustimo i ne ponudimo resurse, koje odavno neko pokušava da otkupi i nečim drugim ih zameni – ljubav, dušu i energiju.

Tu se investiraju vreme i pažnja, ulažu napori da se primeti i razume svaka faza. Zahteva mnogo kreativnosti i sposobnost premošćavanja raznih situacija.

Projekat je sa jasnim ciljem – da ih učinimo svesnim i kadrim za samostalno delanje, ali i da im u tom procesu čiji je rok trajanja doživotni, sve vreme usađujemo vrednosti i principe kvalitetnog bivstvovanja, da ih obučavamo uz pomoć ličnih primera zarad njihove buduće obuke generacijama koje će sami stvarati, da ih učimo da sve resurse troše ravnomerno i polako koliko god da su pritisci veštački formiranog okruženja jaki.

Projekat je kompleksna stvar, pa i ovaj. Iziskuje napor i ulaganja i karakteriše ga trajanje u vremenskim okvirima naših života. Rezultat će biti vrlo jedinstven i vrlo nesvestan svoje strukture sve dok se ne stvore uslovi da se pokrene, tojest rodi nov i samo svoj projekat – svoje dete.

A računi će biti plaćeni i nova školska oprema kupljena na vreme, za taj deo stvarno je neko bio u pravu kada je rekao da se “za decu uvek nađe”. Projekat i onako mogu da finansiraju razni, samo pažljivo i sa tim, da ih ne prepustimo previše drugima. Mi smo roditelji, kreatori i moderatori i ne treba da prepuštamo naše divne projekte! Nek je zahtevno i često naporno, ali sve će se isplatiti kroz lakoću života i mir koji će stići kasnije.

Deca jesu naš doživotni projekat i ma koliko to ružno zvučalo krajnji rezultat je veoma lep. Ta deca postaju ljudi, koji će da prelivaju dalje sve ono što je ikada u njih uloženo.

Slični tekstovi

Naš sagovornik je Nemanja Milanović, tata jedne prelepe devojčice, koji stoji iza profila @tata_jedne_hane. Zavirili smo u njihov svet i razgovarali o porodičnim vrednostima

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.