Darija Petrovic Lubanska – Burnout ili sindrom iscrpljenosti

Za sve mame koje se osećaju umorno i iscrpljeno donosimo intervju sa Darijom Petrović Lubanska, psiholog i psihoterapeut.

U nastavki pročitajte zašto se događa burnout ili sindrom emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane hroničnim stresom kao posledica frustracije i umora.

Mamacom&ja: Da li smo stvarno umorni od obaveza ili smo ispunjavajući obaveze izgubili kontakt sa sobom i ne poznajemo svoje potrebe pa nemamo snage za želje i njihovo ostvarivanje (ili što bi rekli “život nas pregazio”)?

Darija: Burnout je posledica disbalansa. Najčešće posledica disbalansa kada govorimo o potrebama i granicama. Dakle, ono što nas ostavi iscrpljenom jeste što ne znamo šta je ono što nam zapravo treba, nismo postavile dobre stvari kao prioritet, ne držim dobre granice i upravljam vremenom umesto energijom.

Nismo svesno izabrali prioritete. Biramo one stvari za koje mislimo da treba da budu odradjene. Ne radimo one stvari koje nam daju energiju i koje nas motivišu. Mame ne bi smele zaboraviti da svojim primerom modeluju detetu kako da biraju ono što je zaista važno.

Često nismo svesni svojih potreba. Kada ih nismo svesni ne umemo da postavimo granice.

Potrebno je naći način kako da svakodnevno nadoknadjujemo energiju kroz aktivnosti koje nam prijaju.

Zaključno, burnout nastaje iz toga što odradjujemo aktivnosti koje su nam obavezujuće i oduzimaju energiju, a manje aktivnosti koje nam pune energiju. Savet je uključiti veći broj aktivnosti tokom dana koje nas “hrane”.

Mamacom&ja: Kada se govori o burnout najčešće se savetuje da se promeni način življenja, da se preispitaju potrebe, predlože prioriteti.

Darija: Perfekcionizam je u svima nama u velikoj meri: Ja bih sve, ja bih odmah. Iz tog uverenja ide ideja da se mora više stvari raditi paralelno.

Ne možemo imati sve, odmah. Zato je važno postaviti prioritete. Postavite ciljeve, ali ih postavite kao smernice. Važno je znati u kom smeru želimo da se krećemo ali je važno dati sebi opciju da se predomislimo, u trenutku kada shvatimo da nešto nije u redu za tebe. To nije odustajanje već znači da biraš nešto bolje za sebe, uz informacije koje imaš.

Mi u datum trenutku donosimo odluke. Ako nakon nekog vremena shvatimo na osnovu novih znanja I iskustava da nam doneta odluka ne prija, ne treba istrajavati u njoj, već birati bolje za sebe.

Takodje, ne treba ispunjavati očekivanja drugih: roditelja, društva. Razmisli čija očekivanja ispunjavaš.

Svakako smo u manjem burmoutu kada smo u skladu sa onim što sami hoćemo, bez da ispunjavamo tudja očekivanja I da nas vode nametnuta uverenja.

Mamacom&ja: Kada govorimo o Burnoutu u roditeljstvu, obično se čita: iscrpljena majka, nenaspavana majka, nema vremena za sebe…

Darija: Dinamika se svakako menja kada dobijemo dete. To je za nas promena prioriteta i velika nova uloga. Otvara se jedna nova verzija našeg identiteta. Ozbiljno je manja dostupnost vremena. Neispavani smo. Tako da je za očekivati da se dinamika menja i da se navike menjaju.

Realnost su noći sa po par sati spavanja, plakanje od iscrpljenosti, nerazumevanje, snažne emocije: tuga, krivica, strah, ljutnja…

Važno je zapamtiti da je majčinstvo nova uloga i da je to period u kojem imaš manje vremena za sebe. Važno je da u tom periodu ne izgubimo sebe. Tako se detetu modeluje zdrav identitet.

 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.