Danas je teško biti i dijete i roditelj

Naša sagovornica je Miroslava Marjanović, psihologinja i psihoterapeutkinja specijalizantkinja pod mentorstvom i supervizijom, osnivačica  psihološkog savetovališta „Artemis“.

Mamacom&ja: Predstavite nam Vaše radno iskustvo ukratko?

Radila sam u osnovnoj  školi 5 godina, godinu dana u vrtiću , a zatim dugo godina u nevladinom lokalnom i međunarodnom sektoru, prvo na unaprjeđenju obrazovanja, a onda na kreiranju programa psihosocijalne podrške i očuvanju mentalnog zdravlja.

Mamacom&ja: Kako ste došli na ideju da osnujete savetovalište?

Miroslava Marjanović: Još od samih studija sam znala da se želim baviti psihoterapijom, ali sam smatrala da za to treba imati ne samo određenu edukaciju već i određeno, široko životno iskustvo. Upravo iz tog razloga sam tek prije 4 godine upisala specijalističke studije iz integrativne psihoterapije za djecu i adolescente. Savremeni život nosi jako puno izazova i nije lako odrastati u ovom svijetu punom promjena i zahtjeva. Porodica, škola, sredina u kojoj živimo, a posebno virtuelni svijet u kojem provodimo svakodnevno dosta vremena, nosi razne poteškoće. Pošto sam vidjela da su zahtjevi za stručnom podrškom u raznim sferama života i za različite uzraste, ne samo za djecu, veoma veliki, odlučila sam da se u potpunosti profesionalno posvetim psihoterapijskom radu i psihološkom savjetovanju i tako je nastalo savjetovalište “Artemis”.

Mamacom&ja: Kako funkcioniše savetovalište?

Miroslava Marjanović: „Artemis“ psihološko savjetovanje i psihoterapija ima nekoliko područja djelovanja: psihodijagnostika, psihološko savjetovanje, psihoterapija za djecu, adolescente, porodice i pojedince, sihološka prva pomoć – krizne intervencije, profesionalna orijentacija, radionice za različite uzrasne grupe na različite aktuelne teme, edukacije iz oblasti mentalnog zdravlja i zagovaračke aktivnosti u zajednici o značaju mentalnog zdravlja. Podršku u savjetovalištu možete potražiti ukoliko vidite da vaše dijete ima određene probleme u ponašanju, učenju, povlači se ili ispoljava agresivnost, ima probleme sa vršnjacima ili sa vama kao roditeljima.

Takođe, ukoliko vi kao roditelji vidite da nemate dovoljno strpljenja, da nemate dobru komunikaciju sa djetetom ili kolegama na poslu ili svojim roditeljima il između sebe kao bračni partneri, a željeli biste da to popravite na bolje, možete potražiti individualnu stručnu podršku. Podrška se pruža djeci, ali to uvijek uključuje i roditelje kada su djeca maloljetna, tako da se često radi sa svim članovima porodice. Ukoliko samo jedan roditelj potraži podršku onda se razgovara da li treba uključiti možda i drugog roditeja ili podrška može ostati i na individualnom nivou. Djecu možete uključiti i u radionice gdje grupno rade na sticanju životnih vještina kroz program psihosocijalne podrške koji koristi umjetničke forme. Za jednu grupu potrebno je da se prijavi od 5 do 10 djece, uzrast je od 6 do 9 godina, od 10 do 13 godina, od 14 do 18 godina. Radionice se održavaju jednom sedmično u trajanju od sat i po vremena.

Mamacom&ja: Da li danas teško biti roditelj?

Miroslava Marjanović: Danas je teško biti i dijete i roditelj. Stara afrička poslovica kaže: “Potrebno je selo, da bi se odgojilo dijete.” Nekada su u zajednicama ljudi bili upućeni jedni na druge, pomagali se i zaista dijelili brigu o djeci. U današnje vrijeme, porodične veze su se izgubile, mladi su se doselili u sredine u kojima često ne poznaju nikoga, tako da roditelji i djeca nemaju tu nekadašnju širu porodicu i zajednicu, bliske ljude koji pomažu, već su upućeni samo jedni na druge, odnosno dijete na roditelja i roditelji na dijete i jedno na drugo. To, pored svih ostalih obaveza koje imaju i djeca i roditelji, zna da bude jako zamorno, pa se onaj kvalitet odnosa koji je potreban za jednu zdravu porodicu, nažalost gubi.

Mamacom&ja: Ne postoji univerzalan pristup roditeljstvu ali ako mozete izvdojte neke glavne smernice koje predočavate roditeljima?

Miroslava Marjanović: Ne postoje savršeni roditelji, samo postoje dovoljno dobri roditeji. Glavne smjernice bi bile da prije same odluke da se postane roditelj mladi bračni parovi bi trebali imati određenu poduku iz planiranja porodice. Takođe, važno je osigurati podršku tokom i nakon poroda, posebno u prvoj godini po rođenju djeteta. Kasnije tokom vaspitavanja najvažnije je da roditelji prate razvojne zadatke određenoog uzrasta djeteta kako bi ono napredovalo i postajalo samostalno. Takođe, najvažnije je biti dosljedan u svemu što radite i da oba roditelja imaju zajednički stav u vaspitavanju. Čak i ako nemate to treba nasamo raspraviti a ne pred djetetom da vas čuje, jer će onda naučiti da manipuliše. Mobiteli, tableti i ekrani uopšteno ne bi se trebali davati djeci do 3 godine jer rizikujete da se mozak vašeg deteta ne razvije pravilno, pa može imati zaista velike posjedice kasnije na njegov cjelokupan razvoj. I svakako ne treba djecu pretrpavati raznim obavezama, djeca trebaju imati slobodno vrijeme u kojem će biti samo djeca koja se igraju i istražuju.

Mamacom&ja:  Kakav smo model našoj deci kao društvo i koje su ključne opasnosti?

Miroslava Marjanović: Rekla bih da smo im dali prilično loš model života u kojem smo većinom pretrpani obavezama, nemamo vremena za bliske i kvalitetne odnose, a ono malo vremena što imamo živimo na društvenim mrežama. Veoma smo svi tolerantni na razne forme nasilja i dozvolili smo da nas okružuje sa svih strana, a djeca to gledaju i misle da je to u redu. Još jedna od opasnosti je  da se djeca previše druže sa spravama, predmetima (mobitelima, tabletima) tako da sve manje imaju sposobnost komuniciranja i stvaranja zdravih socijalnih odnosa, kao i empatije prema drugima. Ono gdje smo usmjerili nove generacije je jedan polurobotizovan svijet, virtuelni svijet pun nasilja i sa jako malo empatije. Ako sada ne uradimo nešto po tom pitanju, nisam sigurna gdje će nas ovo odvesti.

Mamacom&ja: Kako stvoriti podržavajuće društvo za trudnice i porodilje u našem sistemu, gde početi…

Miroslava Marjanović: Trebalo bi početi od zaštite osnovnih prava porodilja na zdravstvenu zaštitu i novčanu naknadu tokom porodiljskog bolovanja. Zatim sa više edukacija za mlade roditelje, i sjajno je da ovakav portal potoji gdje mogu da se informišu i traže podršku kad im je potrebna. Takođe, trebali bi se uzeti u obzir i očevi. Ako već idemo ka ravnopravnosti onda bismo trebali omogućiti jednaka prava na porodiljsko za očeve, koji bi trebalo da pomažu svojim suprugama, partnericama, u periodu nakon poroda do prve godine. Jedno od osnovnih stvari bi trebalo da bude i ukidanje poreza na pelene, hranu i kozmetiku za bebe.

Ukoliko nekome treba bilo koja od ovih usluga može pisati na email artemis.savjetovanje@gmail.com i zakazati termin. 

 

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.