Anestezija na porođaju

Epiduralna anestezija, i druge vrste anestezija pri porodjaju, koriste se da bi umanjili porodjajne bolove ali nekada nisu stvar izbora već neophodnost u nekim hitnim stanjima. Kako se bira vrsta anestezije, relativne kontraindikacije, i šta je potrebno da znamo kako bi se pripremili za razgovor sa izabranim anesteziologom pitali smo dr Marinu Boboš. Ona je lekar i radi kao specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije u KBC „Dr Dragiša Mišović, Dedinje“ u Beogradu.  

Mamacom&ja: Koje vrste anestezije postoje?

dr Marina Boboš: Postoje opšta i regionalna anestezija. U opštoj anesteziji pacijent spava dok se anesteziolog brine o funkcijama njegovih organa tokom operacije. Kod regionalne anestezije pacijent je budan, ali ne oseća bol, privremeno ne može da pomera donji deo tela, dok se operacija ne završi i ne prestane dejstvo lekova. Carski rez se mora završiti u anesteziji, bilo opštoj ili regionalnoj. Od regionalnih tehnika se može koristiti spinalna ili epiduralna anestezija. Kada je u pitanju prirodni porođaj, istom tehnikom se daje epiduralna analgezija, kada se bol otklanja ili umanjuje, dok je moguće vršenje pokreta trudnice.

Mamacom&ja: Zašto je bitno da pre anestezije ne jedemo i ne pijemo (koliko dugo)?

dr Marina Boboš: Tokom opšte anestezije prestaje dejstvo zaštitnih mehanizama koji sprečavaju povratak sadržaja iz želuca ka usnoj duplji i moguće je da tada ovaj, po svom sastavu kiseo sadržaj, pređe iz usta u disajne puteve i dovede do brojnih komplikacija. Obično kažemo pacijentima da ne jedu na dan operacije, dok mogu kontrolisano unositi tečnosti do dva sata pre same operacije. Trudnice se, zbog položaja gravidne materice koja potiskuje unutrašnje organe, uvek smatraju pacijentima punog stomaka i kod njih je potreban dodatni oprez.

Mamacom&ja: Kako se daje „epidural“ i zašto nekada ne deluje?

dr Marina Boboš: Preciznom, ali slepom tehnikom se plasira epiduralni kateter kroz iglu plasiranu između kičmenih pršljenova, pod lokalnom anestezijom. Ovo se može izvoditi u sedećem ili ležećem položaju trudnice. Kompletna procedura se izvodi u sterilnim uslovima i traje svega nekoliko minuta. Zatim se kroz ovaj kateter administriraju lekovi koji će otkloniti ili umanjiti bol koji trudnica oseća. Pošto je to slepa tehnika, nekada kateter „skrene“ u jednu stranu ili ispadne iz epiduralnog prostora tokom pomeranja trudnice na porođajnom stolu, pa lokalni anestetik ne dospe na mesto gde bi trebalo da deluje na nerve i zbog toga ne uspe da obezboli trudnicu.

Mamacom&ja: Koje su najčešće kompikacije pri davanju epiduralne anestezije?

dr Marina Boboš: Kada se procedura izvodi u sterilnim uslovima i od strane iskusnog anesteziologa, komplikacije su vrlo retke. Time se isključuje moguća infekcija, povreda moždanih ovojnica i druge ozbiljnije komplikacije. A može se reći da je jedna od najčešćih komplikacija prolazna glavobolja.

Mamacom&ja: U kojim slučajevima se epidural ne može koristiti?

dr Marina Boboš: Epidural je relativno bezbedna procedura, ali anesteziolog mora da sagleda kompletnu medicinsku dokumentaciju trudnice kako bi doneo definitivan stav o tome da li postoji kontraindikacija za njegovo izvođenje. Ono što svakako isključuje mogućnost plasiranja epidurala su infekcije na planiranom mestu uboda, neke hematološke bolesti, kao i alergije na lokalne anestetike. Takođe, ukoliko je trudnica tokom trudnoće primala antikoagulantnu terapiju, a od poslednje doze nije prošlo 24 sata, anesteziolog se najverovatnije neće odlučiti za plasiranje epiduralnog katetera. A nekad je porođaj prosto pri kraju, te nema ni vremena ni smisla za epidural.

Mamacom&ja: Koja pitanja najčešće dopijate od pacijentkinja u vezi anestezije?

dr Marina Boboš: Apsolutno najčešće pitanje, a i najveći strah naših pacijenata je hoće li se probuditi usred operacije. Srećom, napredna tehnologija današnjice i mogućnost monitoringa stepena budnosti tokom operacije isključuju ovu mogućnost. Drugo pitanje je hoće li ih boleti. Mi se uvek trudimo da im bude što prijatnije dok su na operacionom stolu, bilo da su budni tokom cele operacije, ili su u opštoj anesteziji.

Mamacom&ja: Trudnice koje se pripremaju za carski rez najčešće strahuju od opšte anestezije, da li je strah opravdan?

dr Marina Boboš: Kada trudnice mogu da biraju, obično ih savetujemo da izaberu regionalnu anesteziju, koja je danas metoda izbora anestezije za carski rez. Ipak, postoje situacije kada je opšta anestezija neophodna (kada je regionalna kontraindikovana, ili kod hitnih slučajeva), ali tada se koristi posebna tehnika uvoda u anesteziju, koja moguće komplikacije svodi na minimum.

Mamacom&ja: Šta je potrebno da znamo kako bi umanjili strah od anestezije?

dr Marina Boboš: Treba da znate to da anesteziolozi imaju široko medicinsko znanje i da ste u dobrim rukama.

Za više detalja o anesteziji, ali i zdravim navikama i smernicama za očuvanje opšteg zdravlja preporučujemo da pogledate stranice dr Marine Boboš, i to:

Instagram: @marina.nutri.melody, @skin.melody.kozmetika

Facebook: Skin melody prirodna kozmetika

Telegram: https://t.me/nutrimelodyhttps://t.me/skinmelody

Slični tekstovi

Posvećena, skromna i inspiratrivna Nada Vogt (@nadavogt) je ponosna trudnica i nutricionista, koja svoju posvećenost i strast prema poslu usmerava na  podršku ženama da

Prijavite se na newsletter!

Saznajte prvi najnovije vesti sa našeg portala.